Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören

Elisabet Åbjörnsson Hollmark har varit generaldirektör för Statens institutionsstyrelse, Sis, sedan 2019. Enligt ett internt mejl vill nu SD att hennes roll ses över. Nu kräver också Moderata ungdomsförbundets Douglas Thor att generaldirektören sparkas. 

Efter att regeringen beslutat att generaldirektörerna för Migrationsverket, Skolverket och Sida ska lämna kan nu Sis-chefen stå på tur. Detta enligt ett internt mejl från samarbetspartiet Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Linda Lindberg.

”Gällande de återkommande rapporterna om missförhållandena på SIS så har jag landat i att vi borde titta närmare på generaldirektörens roll”, skriver hon.

Det är Aftonbladet som tagit del av mejlet, som skickats till Mikael Eriksson, biträdande kanslichef på partiets samordningskansli i Regeringskansliet.

Han svarar: 

”SiS är en myndighet med ett förvisso väldigt komplext uppdrag. Men samtidigt har nuvarande generaldirektör haft den posten i snart fyra år. Hon är ytterst ansvarig för myndigheten, men också för de brister och problem som finns.”.

Ärendet ska diskuteras vidare med partiets kanslichef, Gustav Gellerbrant.

Muf kräver hennes avgång

Även Moderata ungdomsförbundet kritiserar Elisabet Åbjörnsson Hollmark som de anser borde få sparken. Att myndigheten inte lyckats skydda utsatta flickor på hemmen är en ledningsfråga, säger Douglas Thor till Altinget. 

 – Det här har varit under hennes ansvar. Man har inte ställt om verksamheten. Man har också misslyckats med säkerheten, senast i dag var det en rymning. Det behövs en annan generaldirektör som förstår inriktningen tills dess att ungdomsfängelserna är på plats.

Kritiken

Elisabet Åbjörnsson Hollmarks förordnande som generaldirektör för Sis löper ut 2025. Myndighetens presstjänst kommenterar Aftonbladets uppgifter om Sverigedemokraternas önskan.

”Sis har sedan Elisabet Åbjörnsson Hollmark tillträdde som generaldirektör i augusti 2019 bedrivit ett omfattande förändringsarbete. (...) Detta arbete kommer att fortsätta så länge generaldirektören har uppdragsgivarens förtroende”.

Tidningen har även pratat med SD:s Linda Lindberg om uppgifterna, som bekräftar att man vill se över generaldirektörens roll.

– Det sker alltifrån rymningar till rena övergrepp på de här boendena. Tyvärr är det ingen ny problematik, det har pågått i flera år. När en myndighet har så stora problem så bör vi titta på hur styrningen fungerar, säger hon.

Statens institutionsstyrelse, Sis, har följts av kritik på sistone. Altinget har bland annat rapporterat om att personal på boendena inte har tillräckliga kunskaper, men myndigheten har också pekat på bristande resurser. 

Myndighetens uppdrag kan också komma att förändras framöver då till exempel samsjuklighetsutredningen föreslagit att tvångsvården ska flyttas till regionerna. LSU-utredningen tittar också på möjligheten att införa ungdomsfängelser. 

{{toplink}}

,

Forrige artikel Stor skogsutredning på gång – här är planerna Stor skogsutredning på gång – här är planerna Næste artikel Försvarsministern flaggar för utökade riksintressen Försvarsministern flaggar för utökade riksintressen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.