Fortsatt resurser till stöd som inte används – ”Vi har inte behov av de här pengarna”

Boverket har fått signaler om att de kommer att få mer pengar för att hantera nya energideklarationer. Men några extra pengar till byggproduktsförordningen verkar det inte bli. Samtidigt tillför regeringen resurser till två stöd som inte används. 

Boverket har efterfrågat mer pengar de kommande åren för arbetet med uppdaterade energideklarationer och EBPD. I budgeten för nästa år har regeringen inte tillfört de extra anslag som myndigheten efterfrågat. Men Peter Fransson, avdelningschef på Boverket, berättar att de fått indikationer på att ytterligare medel kommer att flyttas över redan till nästa år. 

– Vi har fått signaler om att istället för 13 miljoner så får vi en utökning till 25 miljoner i stort som vi har begärt, säger han till Altinget. 

Pengarna kommer i så fall att omfördelas från Energimyndigheten som får en mindre del av den gemensamma potten för energieffektivisering.

– Men det är lite osäkert. Vi vet inte säkert förrän budgeten är tagen och regleringsbrevet har kommit, säger Peter Fransson.  

Prio på direktiven 

Peter Fransson berättar att Boverket under flera år påtalat att de behöver mer resurser för att hantera energifrågorna och att det är positivt att de nu ser ut att få gehör från regeringen. 

– Under ett par år har energifrågorna tagit mer pengar från oss än vad vi ha medel för. Då har vi fått ta pengar från vårt ordinarie förvaltningsanslag, så indirekt har det trängt undan annan verksamhet som vi skulle ha gjort istället. Men EU-direktiven går före, dem måste vi prioritera.

Samtidigt får myndigheten en minskning av förvaltningsanslaget på omkring tre miljoner. Och gällande byggproduktsförordningen har man inte fått några tecken på att man får tillskott för att hantera, så som man efterfrågat. 

– Vi har en grundfinansiering i förvaltningsanslaget sedan några år tillbaka men det vi ser framför oss är mer arbete än normalt och Där ser det lite mörkare ut. Men det är likadant där, det är en EU-förordning som styr den så den måste vi jobba med. 

Eftersom myndigheten måste prioritera ny lagstiftning, oavsett om de får resurser eller inte, är det andra delar av verksamheten som får skalas ner. Exakt vad som kommer att prioriteras ner inom Boverket kan Peter Fransson inte svara på i nuläget. 

– Vi ska börja med verksamhetsplanering för nästa år nu i oktober, så det är lite tidigt att svara på. Men det är någon av våra övriga verksamhet som får dra ner på sin volym eller sänka ambitionsnivån, så blir det.  

Stöd kan avvecklas

Samtidigt som Boverket hade velat se mer resurser till bland annat  byggproduktsförordningen har myndigheten flaggat för två stöd där regeringen skulle kunna låta bli att avsätta pengar eftersom de inte utnyttjas. 

Det gäller stödet för omstrukturering av kommunala bostadsföretag och stöd för enskilda att ordna bostad. Det sistnämna, som kan sökas av kommuner för att erbjuda en kommunal hyresgaranti har ett anslag på drygt 40 miljoner. Men bara omkring 1,5 miljoner nyttjas per år. 

– Vi har sagt att regeringen har möjlighet att sänka detta stöd, till i alla fall fem miljoner. Men de har legat kvar på denna nivå länge.

När det gäller stödet för omstrukturering av kommunala bostadsföretag, som kan sökas av kommuner med låg efterfrågan på bostäder för att de ska avveckla sina fastighetsbestånd, har Boverket föreslagit att man kan avveckla det helt. Endast omkring 5 av de 12 miljoner som anslaget ligger på används per år och Boverket bedömer att det inte kommer att användas alls inom ett par år. 

– Vi har påtalat att så här ser det ut, vi har inte behov av de här pengarna om man inte gör några ändringar. Sen är det upptill regeringen att fundera på vad man vill använda pengarna till, säger Peter Fransson.

Altinget har ställt frågan till bostadsminister Andreas Carlson (KD) om varför regeringen fortsätter att tillföra pengar till stöden. Han har inte återkommit med något svar. 

{{toplink}}

Forrige artikel Tidöpartierna överväger att slopa klimatmålen Tidöpartierna överväger att slopa klimatmålen Næste artikel Oppositionen rasar efter uppgifter om skrotade klimatmål: ”Förödande” Oppositionen rasar efter uppgifter om skrotade klimatmål: ”Förödande”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.