Fortsatt svårt med GD-rekryteringar på infradepartementet

Energimarknadsinspektionens generaldirektör skulle sluta den sista januari. Men regeringen har inte blivit klar med en ersättare, vilket gör att Anne Vadasz Nilsson får stanna två månader till. ”Det blev upphackat med regeringsombildningen” säger departementets expeditionschef.

Infrastrukturdepartement får än en gång ta till en övergångslösning i väntan på att rekryteringen av en ny generaldirektör drar ut på tiden. Trafikverkets överdirektör Bo Netz fick kliva in som vikarierande generaldirektör efter att Lena Erixon lämnade sin post vid årsskiftet.

Men inte heller rekryteringen av en generaldirektör till Energimarknadsinspektionen (Ei) har blivit klar, utan sittande generaldirektören Anne Vadasz Nilsson får fortsätta i ytterligare två månader.

Orsaken uppges som tidigare även denna gången vara den politiska turbulensen det senaste året.

– Det blev upphackat med regeringsombildningen, säger departementets expeditionschef Fredrik Ahlén till Altinget.

Han uppger samtidigt att processen fortsatt går framåt, även om han inte kan gå in på detaljerna på grund av den sekretess som omgärdar rekryteringarna av nya generaldirektörer.

Oklart om det blir överlämning

För den nuvarande huvudpersonen, Ei:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson, får förlängningen inga avsevärda konsekvenser. Hon hann inte börja checka ut innan hon fick frågan från departementet om en förlängning.

– Det är väldigt mycket att göra under den här perioden på året, och jag fick frågan om jag kunde stanna i god tid innan jag skulle sluta så det blev aldrig tillfälle för det, säger hon till Altinget.

Förlängningen är bara satt på två månader, innebär det att departementet är nästintill klara och du får tid att göra överlämning?

– Tiden för förlängningen har vi kommit överens om tillsammans. Att det bara är två månader är nog för att de närmar sig att bli klara, men jag har ingen insyn i den processen. När det gäller överlämning är det också oklart.

Vilken är den viktigaste egenskapen som gd på Ei?

– Jag tycker inte att jag ska recensera min efterträdare. Det fanns en annons som jag tyckte tryckte på rätt saker, både gällande ledarskap, men också att det är meriterande om man har kunskap om energiområdet.

Fokus: Argument för att behålla förstärkning

De kommande månaderna ligger fokus bland annat på att skriva en årsredovisning, men också på att skicka in ett nytt budgetunderlag för de resurser som myndigheten behöver framöver. Efter att tidigare ha larmat om att resurser behöver skjutas till för att svara upp mot energiomställningen som pågår, gäller det nu att att behålla de resurser som de tagit hem.

– Vi kommer att fokusera på att det inte ska vara någon nedtrappning av resurser framåt, som annonserades i den senaste budgeten. Vi tror ju inte, när vi tittar på de prioriteringar som måste göras, att ärendemängden kommer att minska när det gäller bland annat tillståndssidan. Sedan får vi också många nya arbetsuppgifter i och med Ren Energi-paketet, så vi ser inte att vi kan skala ner, säger Anne Vadasz Nilsson till Altinget.

Har du sagt vad du ska göra härnäst?

– Nej, det har jag inte, för det är inte klart än. När jag vet så ska jag meddela det, absolut.

Forrige artikel Kritik mot fördelningen av pandemistöden Kritik mot fördelningen av pandemistöden Næste artikel Överblick: Partiledarna möts i eftermiddag och Danmark släpper alla restriktioner Överblick: Partiledarna möts i eftermiddag och Danmark släpper alla restriktioner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.