FRA och Säpo – Sveriges friskaste myndigheter

Sjukfrånvaron bland de anställda i försvarsmyndigheterna ökade mer än snittet bland statligt anställda under förra året. Men personalen hos Säpo och FRA är fortsatt helt frisk året om.

Den totala sjukfrånvaron i staten ökade med 0,1 procent mellan år 2019 och år 2020, enligt Statskontorets årliga sammanställning. Försvarsmyndigheterna däremot har ökat sin sjukfrånvaro mer än snittet i staten, sjukfrånvaron har gått upp från 2,2 till 2,9 procent.

Statskontoret drar slutsatsen att försvarsmyndigheternas större ökning av sjukfrånvaron har att göra med coronapandemin. "Det kan bero på att en stor del av sektorns anställda har haft begränsade möjligheter att tjänstgöra på distans under pandemin." skriver myndigheten i rapporten.

Av de tio myndigheter som Statskontoret räknar in under sektorn "försvar" är Försvarsmaktens anställda dominerande, av 28 400 årsarbetskrafter är nästan 22 000 anställda inom Försvarsmakten.

Friskast av alla?

Men två statliga myndigheter sticker ut bland de övriga, så pass att de endast nämns i en fotnot i rapporten. Det är Säkerhetspolisen och Försvarets radioanstalt som år ut och år in redovisar till Statskontoret att sjukfrånvaron är minimal (0 procent), men också att personalstyrkan är obefintlig (0 anställda).

Ola Billger är kommunikationschef vid Försvarets radioanstalt. Han förklarar att siffror kring personalen är något myndigheten håller för sig själv. 

 – Vi anger aldrig hur många anställda vi har, annat än i runda termer. Vi brukar säga att vi har cirka 850 anställda, säger han till Altinget och fortsätter:

– Vår sjukfrånvaro är aldrig officiell. Hur många som finns i tjänst, det är sådana uppgifter som skulle kunna avslöja vår kapacitet och förmåga. Därför är det hemligt. Jag skulle tippa att Säpo resonerar på samma sätt.

Det här förhållningssättet från FRA handlar om kommunikationen utåt, betonar Ola Billger.

– Inne på myndigheten har vi så klart bra koll på sjukfrånvaron, inte minst i pandemitider. Men det är ingenting vi kommunicerar externt, säger han.

Forrige artikel Göteborgspolitiker stoppar bidrag till Ibn Rushd Göteborgspolitiker stoppar bidrag till Ibn Rushd Næste artikel Överblick: LKAB vaccinerar invånare och M vill skära ner bistånd till Palestina Överblick: LKAB vaccinerar invånare och M vill skära ner bistånd till Palestina
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.