Fridolin nöjd med institutet

STYRNING. Trots kritik från den avgående myndighetschefen och från oppositionen säger sig Gustav Fridolin vara nöjd med institutets verksamhet.

Betty Malmberg (M) frågade tidigare i veckan vad utbildningsminister Gustav Fridolin anser om Skolforskningsinstitutets verksamhet, och om det finns skäl att ändra institutets uppdrag.

Läs också: Kritik mot regeringens hantering av institut

Bakgrunden är att den lilla statliga myndigheten hamnat i blickfånget efter att den före detta chefen Lena Adamson meddelade att hon lämnar sin post till följd av bristande stöd från regeringen.

Läs också: Myndighetschef avgår i protest

Kritiken från Adamson, och många andra, handlar om att institutets pengar inte kommer att räcka till för att utlysa forskningsprojekt, men att pengar för samordning för skolforskning samtidigt gått till fyra lärosäten.  

Gör ett bra arbete

Men på det hela taget meddelar nu Fridolin i sitt svar till Betty Malmberg är han nöjd med verksamheten. ”Myndigheten gör ett bra arbete och fyller en viktig funktion. Jag kan konstatera att myndigheten under sin knappa tid som den har funnits har hunnit med att påbörja sex systematiska översikter varav två nyligen har färdigställts och presenterats. Myndigheten har också haft två utlysningstillfällen av forskningsmedel som sammantaget resulterat i över 200 ansökningar. I sitt arbete bygger myndigheten upp en allt mer samlad kunskap”, skriver utbildningsministern och meddelar att han inte tänker ändra myndighetens uppdrag.  

Men Gustav Fridolin nämner inget om pengar, huruvida han tänker tillföra mer pengar till institutet för att säkra att det inte blir glapp i tilldelning av forskningspengar, på det sätt om Adamson varnar för.

Forrige artikel Moderater vill stoppa statlig lobbying Moderater vill stoppa statlig lobbying Næste artikel Nya regler för partipengar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.