Friskoleelever klarar sig sämre på gymnasiet – Stockholms kommunala skolor sticker ut

Elever som gått på skolor med offentliga huvudmän klarar sig bättre på gymnasiet än de som kommer från skolor med enskilda huvudmän. Stockholms kommunala skolor utmärker sig med höga betyg, men färre som tar gymnasieexamen jämfört med kommuner där eleverna har haft lägre grundskolebetyg. 

I en ny rapport från Skolverket analyseras vad som avgör hur väl elever lyckas i gymnasieskolan. Faktorerna som har störst betydelse för att eleverna ska klara gymnasieexamen är vilka betyg eleverna har med sig från grundskolan och vilket program de väljer i gymnasieskolan.

Elever som läser ett yrkesprogram tar i större utsträckning examen än de som läser högskoleförberedande program. Men Skolverket har också kunnat se skillnader huvudmän emellan. 

– Vi ser en liten men negativ effekt av att ha gått i fristående grundskola, säger Christina Sandström, enhetschef för enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik på Skolverket, till Altinget. 

Vid samma meritvärde från grundskolan har elever med slutbetyg från en offentlig huvudman en något högre examensfrekvens i gymnasieskolan jämfört med elever från enskilda huvudmän. Denna skillnad kvarstår vid kontroll för övriga faktorer som elevernas meritvärde, programval och migrationsbakgrund.

Lyckas inte lika bra

Internationella engelska skolan sticker ut som den grundskola där eleverna har högst betyg bland de största huvudmännen. Samtidigt är det färre elever från skolan som tar gymnasieexamen jämfört med skolor som har lägre snittbetyg.

– De lyckas inte lika bra. Om det är för att betygen inte stämmer eller om det är att man har haft undervisning på engelska i högre grad och att det blir för tufft att ha undervisning på svenska har vi inte undersökt, säger Christina Sandström.

Grundskolan ska vara likadan för alla elever. Det är reglerat vad man ska lära sig, men inte hur. Skolhuvudmännen bestämmer hur man ska undervisa, vilka läromedel man har och vilken pedagogik som används.

– Det kan göra att det blir skillnader mellan huvudmännen i hur bra förberedda grundskoleeleverna är. Men egentligen ska de ha haft en identisk utbildning sett till regelverket, säger Christina Sandström.  

Höga betyg men färre tar examen i Stockholm

Det är inte bara mellan enskilda och offentliga huvudmän som skillnader kan utläsas. Man ser också att det går bättre för elever som gått i Göteborgs kommunala grundskolor än de som gått i Stockholms kommunala grundskolor. 

– På något sätt lyckas man bättre i Göteborg än i Stockholm. Men varför det är så kan vi inte svara på. Det är något som verkligen är intressant för huvudmännen själva att titta på. Vad gör de som gör att de inte är lika effektiva i Stockholms kommun som man är i Göteborg? säger Christina Sandström.

Lägre andel i yrkesprogram

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) tror att det beror på att fler i Stockholm väljer högskoleförberedande program. 

– Vi ska såklart titta närmare på det här, men en första tanke är att en faktor är att Stockholm har en långt lägre andel i yrkesprogram. Vi har en stark trend som styr eleverna mot de högskoleförberedande programmen, även om jag är övertygad om att en större del hade känt större motivation och haft en större möjlighet att ta examen om de gått en yrkesutbildning, säger hon till Altinget. 

Går ändå sämre

Men enligt Christina Sandström har Skolverket tagit hänsyn både till elevernas bakgrund och val av program. Skillnaderna finns kvar även när dessa beaktas.

– Det går ändå sämre för eleverna i Stockholm än Göteborg.

Finns det någon möjlig förklaring till det?

– Antingen så är det att man inte är tillräckligt förberedd från sin grundskola. Man kan ha betyg som kanske inte riktigt motsvarar kunskaperna. Eller så beror det på något annat. Vi har inte tagit hänsyn till hur gymnasieskolan som eleverna går på är.

– Rent teoretiskt skulle det kunna vara så att Stockholm har otur. Att elever som har gått i de kommunala grundskolorna i Stockholm skulle råka välja väldigt dåliga gymnasieskolor där de inte får den utbildning som de borde ha.

Forrige artikel MP:s riksdagslista i Stockholm klar – Daniel Helldén ett av toppnamnen MP:s riksdagslista i Stockholm klar – Daniel Helldén ett av toppnamnen Næste artikel Utredning föreslår hjälpsystem mellan regionerna vid kris eller krig Utredning föreslår hjälpsystem mellan regionerna vid kris eller krig
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.