Tidigare ärkebiskopar ställer klimatkrav

Tre tidigare ärkebiskopar, en nuvarande ärkebiskop och en tidigare minister. De har alla skrivit under ett klimatupprop riktat mot regeringen.

Svenska Kyrkans tidigare ärkebiskopar Antje Jackelén, KG Hammar och Anders Wejryd, tidigare (S)-statsrådet Kristina Persson och syrisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop Benjamin Atas. Det är några av de namnkunniga personer som skrivit under ett klimatupprop till regeringen med fyra krav:

Fortsätt den pågående inblandningen (reduktionsplikten) av förnybara drivmedel i bensin och diesel. Upphäv beslutet att sänka reduktionsplikten från 1 januari 2024.

Inled dialog med Sveriges skogsägare om en successiv omläggning av skogsbruket till mer av hyggesfria metoder, dels i syfte att stärka skogens biologiska mångfald, dels för att kunna möta EU:s aktuella krav på ökad kolinlagring i skog, mark och träprodukter.

Satsa på att stärka den biologiska mångfalden, viktig även för klimatfrågan. Ompröva beslutet att kraftigt minska anslaget för köp och skötsel av naturvårdsmark.

Främja genom olika styrmedel och information en mera effektiv, varsam och hållbar konsumtion av till exempel el, värme, resor och livsmedel. Ge generösa resurser till utbildning, folkbildning och civilsamhällets viktiga roll för Sveriges klimatomställning.

Initiativet till uppropet är taget av personer inom kyrkor och samfund i Sverige.

Forrige artikel Annie Lööf skriver självbiografi Annie Lööf skriver självbiografi Næste artikel Björn Ulvaeus överklagade – vinner tvist mot byggjätte
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.