GD: Arbetsförmedlingen behöver tydlighet i en turbulent tid 

Maria Hemström Hemmingsson, generaldirektör på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering menar att de kortsiktiga stöden på arbetsmarknaden var ändamålsenliga. Nu behöver Arbetsförmedlingen tydlighet och uthållighet i sitt uppdrag framåt, säger hon i en intervju med Altinget.  

Pandemin har satt arbetsmarknaden i gungning och politikerna ställs inför stora och komplexa beslut. Vissa branscher går på knäna, andra har inte berörts alls och några har gynnats. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik har arbetslösheten har sjunkit och är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Reformeringen av Arbetsförmedlingen pågår som planerat men i ett helt förändrat klimat. 

Maria Hemström Hemmingsson är generaldirektör på Institutet för arbetsmarknads- och  utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Hon menar att det från forskningshåll är alldeles för tidigt att säga något om långsiktiga pandemieffekter på arbetsmarknaden. Däremot konstaterar hon att staten har det huvudsakliga ansvaret. Hon menar också att det finns åtgärder mot arbetslöshet som tidigare visat sig vara effektiva. 

Vad ska till från politiskt håll i en tid av arbetslöshet och omställning?

– Det finns mycket som talar för att staten bör ha ett övergripande ansvar, men parternas roll ska inte underskattas. Forskning visar att en av de insatser som fungerar för att hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbete är möjligheten att under en period få en subventionerad anställning som ger erfarenhet, kontakter och nätverk.

– Annan forskning indikerar att även arbetsmarknadsutbildning fungerar, givet att den är rätt utformad. Även arbetsförmedlaren har en viktig uppgift i att guida den arbetssökande så att hen ser de möjligheter som faktiskt finns.

Behövs ny lagstiftning avseende Arbetsförmedlingens uppdrag?

– Nej, det tror jag inte. Arbetsförmedlingen är inne i en enorm omvandling och exakt hur den kommer att landa vet vi inte ännu. Det behövs en tydlighet och uthållighet i uppdraget, inte minst givet den turbulenta tid som myndigheten befinner sig i.

Tror du att reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att påverkas mycket av pandemin?

– Riktlinjerna låg klara redan före pandemin och det är dem man nu fortsätter att arbeta utifrån. Men pandemin har försvårat Arbetsförmedlingens uppdrag, både till följd av ett ökat inflöde av arbetslösa under pandemins första fas och att antalet långtidsarbetslösa nu är högre än före pandemin.

Tror du på mer pengar till särskilt utsatta branscher?

– Jag tror att insatser av typen korttidspermitteringar och omställningsstöd har varit ändamålsenliga på kort sikt. De långsiktiga effekterna får vi återkomma till.

Är du av uppfattningen att industrin har kunnat ta vara på pengarna som de har fått?

– Det kan jag inte svara på.

Beslutskedja: Vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet

23/9
2019
14/5
2020
27/5
2020
10/9
2021
21/10
2021
12/11
2021
18/11
2021
2/2
2022
1/3
2022
12/4
2022
21/6
2022

Forrige artikel Hallå där Désirée Pethrus – ”Solidaritet med övriga delar av landet” Hallå där Désirée Pethrus – ”Solidaritet med övriga delar av landet” Næste artikel Cementa får grönt ljus – men grunderna för beslutet ifrågasätts Cementa får grönt ljus – men grunderna för beslutet ifrågasätts
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.