Generaldirektören: Det är dags för en expansion av yrkeshögskolan

Myndigheten för yrkeshögskolan har lämnat över tre scenarier för hur yrkeshögskolan kan öka sina platser till regeringen. ”Vi tycker det är dags att börja diskutera en ytterligare expansion”, säger generaldirektör Thomas Persson till Altinget. 

I regeringens budget för 2023 minskades anslaget för yrkesutbildningsplatserna med 74 miljoner kronor. Men i vårbudgeten skjuter regeringen till 70 miljoner kronor till yrkeshögskolan.

– Det är välkommet. Generellt kan jag säga att det finns ett stort kompetensbehov i arbetslivet och då tycker jag det är bra att yrkeshögskolan då får resurser så man kan tillgodose det kompetensbehovet, säger Thomas Persson, gd för Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh), till Altinget.

Samtidigt gäller satsningen bara för i år, vilket enligt Myh innebär att de endast kan utöka antalet platser på kurser med start och avslut hösten 2023.

– Det är ju en utökning på kort sikt, och det gör ju att vi kan bevilja fler platser på korta utbildningar under det här året, säger Thomas Persson.

Flera branschorganisationer vill nu se ytterligare satsningar på yrkeshögskolan.

– Det tar mer än en termin att utbilda sig inom våra yrken. Så vi hoppas att regeringen förlänger detta, sade Elin Kebert, ordförande för Byggföretagen, till Altinget förra veckan.  

{{toplink}}

”Dags för expansion”

I sitt budgetunderlag för 2024–2026 efterfrågar även Myndigheten för yrkeshögskolan långsiktighet från regeringen.  

– Att bedriva ett yrkeshögskoleprogram gör man över flera år, och man gör flera olika typer av investeringar i de här utbildningarna och då behöver man ju veta hur det ser ut ett antal år framöver. När vi fattar beslut tittar vi på vilka utbildningar som ska finnas de närmaste fem till sju åren, säger Thomas Persson.

Myndigheten ser också en potential för yrkeshögskolan att öka sina platser. 

– Vi tycker det är dags att börja diskutera en ytterligare expansion av yrkeshögskolan.

I budgetunderlaget presenterar myndigheten tre scenarier som beskriver hur en expansion av yrkeshögskolan skulle kunna se ut, beräknat på 5 000, 10 000 eller 25 000 fler årsplatser. i dag rymmer yrkeshögskolan 50 000 platser.

– Syftet med detta är att bidra till en diskussion om yrkeshögskolans volym. Det viktigaste skälet är att arbetslivets organisationer pekar på ett kompetensbehov som de tror att yrkeshögskolan skulle kunna vara med och tillfredsställa.

Myndigheten räknar med att den största expansionen på 25 000 fler årsplatser till 2030 skulle ske successivt och innebära investeringar på 133 miljoner kronor 2024, 468 miljoner 2025 och en knapp miljard för 2026. Fullt utbyggd 2030 skulle kostnaden öka med 1,755 miljarder.

Forrige artikel Svensk balansgång när restaureringsmål ska sättas på pränt Svensk balansgång när restaureringsmål ska sättas på pränt Næste artikel C: ”S är oseriösa om gårdsförsäljningen” C: ”S är oseriösa om gårdsförsäljningen”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.