Generaldirektören förlorar sin myndighet: ”Blir konsekvenser”

Regeringen vill att Myndigheten för arbetsmiljökunskap inordnas under Arbetsmiljöverket. ”Vill regeringen göra det snabbt finns risken att vi tappar kompetens”, säger generaldirektören Nader Ahmadi. 

Regeringen vill minska antalet myndigheter. I höstbudgeten föreslås därför tio myndigheter slås samman till fem. En av dem är Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) som blir en del av Arbetsmiljöverket.

Myndighetens generaldirektör Nader Ahmadi såg inte regeringens besparing komma.

– Min personal var väldigt chockad och jag var också väldigt förvånad. Vi hade inte fått någon signal tidigare om att det här kunde komma, säger han till Altinget. 

Han fortsätter:

– Regeringen har tvärt om sagt att de är otroligt nöjda med myndighetens jobb. Vi hade femårsjubileum för en månad sedan där en statssekreterare höll tal och framförde hur nöjda regeringen är med våra resultat. Så just därför blev vi chockade att besparingen drabbar oss på det här sättet. 

{{toplink}}

Kompetenstapp

En oro som Nader Ahmadi lyfter är att Myndigheten för arbetsmiljökunskap är placerad i Gävle, något som försvårar en sammanslagning med Arbetsmiljöverket som har sina kontor i Stockholm. 

– En del kan falla bort. Personalen kanske inte vill flytta till Stockholm eller jobba i Stockholm. Det är många som bor i Gävle eller runt omkring. Det blir en del konsekvenser.

Ahmadi kan ännu inte säga något om konsekvenserna av sammanslagningen. Planen framöver är att hålla en dialog med Arbetsmiljöverket om hur det kan genomföras. 

– Vår myndighet avvecklas som egen myndighet. Signalerna från regeringen är att de vill att verksamheten, åtminstone i stora delar, blir kvar fast inom ramen för Arbetsmiljöverket. Nu är frågan vad är de praktiska möjligheterna på Arbetsmiljöverket? Och hur gör vi så att det blir bäst för alla, för min personal och för fortsatt verksamhet?

{{toplink}}

Kan du se några fördelar med att ni skulle slås ihop med Arbetsmiljöverket?  

– Det är väl det som regeringen lyfter fram, att man sparar på statens kostnader. Jag är nöjd med den verksamhet som vi har i dag. Vi har på fem år byggt upp en väldigt välfungerande myndighet, som är väldigt effektiv. Våra rapporter har fått högsta betyg av forskare.  

Nader Ahmadi beskriver stämningen på Myndigheten för arbetsmiljökunskap som tryckt. 

– Eftersom det är en ganska ny myndighet så har alla medarbetare lagt ner mycket på arbetet här. Så det är inte så roligt just nu.  

– Jag hoppas att det här direktivet kommer så fort som möjligt så att vi vet hur lång tid vi har på oss. Vill regeringen göra det snabbt finns risken att vi tappar kompetens, avslutar han.   

Altinget har sökt Arbetsmiljöverket som avböjer en intervju. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Arbetsmiljöverkets och Myndigheten för arbetsmiljökunskaps redovisning av uppdraget att lämna förslag om organisationsförändring

28/9
2023
7/3
2024
28/6
2024

Forrige artikel Stämman gick emot C-ledningen: Inga betyg innan högstadiet Stämman gick emot C-ledningen: Inga betyg innan högstadiet Næste artikel C säger ja till användning av svenskt uran C säger ja till användning av svenskt uran
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.