Hårdare eldningsförbud i grannländerna

En intensiv debatt pågår om eldningsförbudets vara eller icke vara när det kommer till trädgårdsavfallet. I grannländerna har förbud inte väckt lika starka reaktioner, trots att reglerna på vissa håll är hårdare än i Sverige. I Danmark tillåts endast eldning en dag om året.

Under de senaste mandatperioderna har flera insatserna gjorts för att minska EU-ländernas avfall och övergå till en cirkulär ekonomi.

Det som nu har blivit en kontrovers i Sverige handlar om implementeringen av en uppdatering av avfallsdirektivet som gjordes år 2018. Vid årsskiftet infördes krav på att höja återvinningsgraden av bioavfall, eller biologiskt avfall.

Tidigare har diskussionerna mest kretsat kring om hur kraven i samma direktiv skulle leda till att avfallsförbränningen ska minska samt hur separata matavfallssorteringskrav ska implementeras, där närmare hundra kommuner begärt undantag.

Lagom till våren och valborgsfiranden runtom i landet har i stället en ny debatt blossat upp, om eldningsförbud för trädgårdsavfall.

KD-ledaren Ebba Busch gjorde ett nummer av att själv elda i trädgården och efter de många turerna har klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) bjudits in till miljö- och jordbruksutskottet för att förklara tankarna bakom den svenska uttolkningen, som indirekt innebär ett förbud så länge inte kommunen ger ett undantag.

Finland gör som Sverige

Men i grannländerna är tongångarna annorlunda, enligt Altingets kontakter. Detta trots att tolkningen av EU-direktivets artikel 22 (se faktaruta) är relativt lik den i Sverige, eller går ännu längre.

För även om exempelvis Finland infört en mycket liknande reglering (41a), med föreskrifter från kommunförbundet om att det kan vara möjligt att undanta eldning av trädgårdsavfall i exempelvis landsbygdsområden – såsom också den svenska förordningen anger – så är ”eldningsförbudet” inte alls lika omdiskuterat som i Sverige.

– Det är bara några äldre, som mina föräldrar, som kämpar emot, säger en källa.

Timo Hämäläinen är chefsrådgivare vid KIVO, motsvarigheten till Avfall Sverige i Finland, och utvecklar hur systemet fungerar i praktiken.

”Trädgårdsavfallet och träavfall samlas in på de kommunala återvinningscentralerna och ibland även genom mobila upphämtningar direkt från hushållen”, skriver han i ett mejl till Altinget.

Norskt kommunansvar

Norge, som också omfattas av EU-regelverket, har inte gått lika långt i den explicita eldningsförbudsfrågan när det kommer till trädgårdsavfallet, som i Sverige.

Men det nationella regelverket skiljer sig samtidigt inte heller särskilt mycket åt, berättar seniorrådgivaren Anne Christine Parborg vid Miljødirektoratet, motsvarande Naturvårdsverket.

”De norska kraven innebär att kommunerna har en skyldighet att se till att mat- och trädgårdsavfall från hushåll källsorteras och levereras till materialåtervinning”, skriver Parborg till Altinget.

Enligt det norska kravet står kommunen fri att välja om de vill erbjuda hämtning och lämning av trädgårdsavfall eller uppmuntra hushållen att exempelvis kompostera och källsortera.

”Vi har därför inget uttryckligt förbud mot att elda trädgårdsavfall, men genom regelverket vill vi uppmuntra att så mycket trädgårdsavfall som möjligt källsorteras och levereras till materialåtervinning”, fortsätter Parborg.

Samtidigt är förbränning av avfall generellt förbjudet, tillägger Parborg, ”men kommunerna kan tillåta eldning av trädgårdsavfall genom lokala bestämmelser.”

Danmark tillåter eldning en dag om året

EU-direktiv sätter en lägstanivå för hur medlemsländerna ska genomföra olika åtgärder för att nå gemensamma mål.

I Danmark har man valt att gå längst av de nordiska länderna vid genomförandet av direktivets skrivningar. Här är det generellt förbjudet att elda alla dagar, utom en.

”Ändringen i dansk lagstiftning beskrivs inte som att artikel 22 i ramdirektivet om avfall ses som ett förbud mot att elda trädgårdsavfall i hushållen, utan för att Danmark ville prioritera kompostering för att öka våra återvinningsprocent,” skriver en departementskälla.

Innan regleringen, som infördes 2020, kunde kommunerna ge tillåtelse att hushåll kunde elda trädgårdsavfall mellan december och februari. Nu tillåts endast eldning en dag om året – om kommunen ger undantag.

Den svensk som förvillar sig över gränsen kvällen den 23 juni förstår varför. Sankt Hans aften firas traditionellt med att bål tänds för att skrämma bort häxor. De ska dock inte till Blåkulla, utan till Bloksbjerg.

Lika hårda regler gäller dock inte för företag i Danmark. Kommuner kan ge undantag till exempelvis lantbruksföretag att elda upp biologiskt avfall på en begränsad yta där avfallet uppkommit.

Svensk förordning ses över

I Sverige har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari bemött kritiken genom att peka på en redan pågående översyn av den aktuella avfallsförordningen.

Förordningen har, sedan den trädde i kraft 2020, redan uppdaterats tretton gånger. Anledningarna har varit olika. Redan när bioavfallsfrågan skulle in, lyftes också frågan om trädgårdsavfallet av remissinstanser.

Översynen genomförs dock inte främst för att åtgärda den omdiskuterade frågan om man får elda på sin egen tomt, utan föranleds i stället av en helt annan huvudvärk som härstammar från samma målsättningar som EU-medlemmarna enats om.

För likt utmaningen när det kommer till att öka plastmaterialåtervinningen, så ligger Sverige också risigt till när det kommer till att öka materialåtervinningen av det kommunala hushållsavfallet generellt, där också trädgårdsavfall ingår.

{{toplink}}

Kravet är att 55 procent av tonvikten ska materialåtervinnas nästa år, och enligt de senaste siffrorna låg återvinningen på 38 procent.

Naturvårdsverket har därför lagt fram förslag för hur materialåtervinningen ska öka generellt och på departementet pågår nu arbetet med att ta fram förordningsförslagsändringar. Den 30 juni ska förslagen senast läggas på bordet, och sedan skickas ut på remiss.

Beslutskedja: Hantering av trädgårds- och parkavfall

25/4
2024
7/5
2024
11/6
2024
18/6
2024
11/10
2024

Forrige artikel Attack mot politiskt möte chockar Attack mot politiskt möte chockar Næste artikel Tunga lagar klubbas vid EU-parlamentets sista session Tunga lagar klubbas vid EU-parlamentets sista session
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.