Hallå där Margareta Fransson (MP) – ny ledamot i socialutskottet

Miljöpartiet flyttar runt flera av sina ledamöter i riksdagens utskott. Margareta Fransson tar nu plats i socialutskottet, samt som ny socialpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Margareta Fransson är 50 år och kommer från Linköping. Tidigare satt hon som regionsråd för Miljöpartiet i Östergötland och sitter för tillfället i partistyrelsen. Hon är fram till maj ersättare i riksdagen för Rebecka Le Moine.

Vad arbetade du med tidigare?

– Jag är från början uroterapeut och sjuksköterska vilket jag varit i mer än 20 år. Sedan mars förra året har jag haft en roll på ungdomshabiliteringen i Linköping och innan dess jobbade jag faktiskt på en avdelning som blev pandemiavdelning, säger Margareta Fransson till Altinget. 

Varför blev det socialutskottet?

– Det beror nog mycket på min bakgrund som sjuksköterska. Men också för att det här är viktiga frågor. För mig är det enormt viktiga frågor. Jag sitter ju också i partistyrelsen där jag ansvarar för hälso- och sjukvårdsfrågor så jag tror det blev ganska naturligt när vi omorganiserade grupperna. 

Vilka frågor vill du lyfta fram i rollen som socialpolitisk talesperson?

– I dag används många restriktioner med syfte att inte belasta vården men den bristande kapaciteten inom vården är ju inget nytt problem. Det är dags att vända på steken och på allvar börja med att stärka vården så att vi kan skydda demokratiska fri- och rättigheter. Andra frågan jag vill lyfta är vårt förslag om återhämtningsbonus då jag anser att det är medarbetarna själva som måste föreslå förbättringar på sin arbetsmiljö i stället för oss politiker. Till sist anser jag att det behövs ett gediget folkhälsoarbete i pandemins fotspår. Vi har ju förvisso våra 16 folkhälsomål, men vi tänker att vi behöver skruva på det här och lägga fram en riktig folkhälsolag, som i Norge. 

Hur känns det att sitta i riksdagen och socialutskottet så här under ett valår?

– Jag är otroligt tacksam över möjligheten att få sitta i högsta beslutande församlingen vi har i Sverige. Samt är jag tacksam över att få sitta i socialutskottet under det bekymmersamma läget vi befinner oss i. Det får mig att känna mig väldigt hedrad.

Vad händer efter maj när Rebecka Le Moine kommer tillbaka?

– Till hösten ställer jag upp som riksdagsledamot, men också till regionvalet i Östergötland och kommunvalet i Linköping. Det skulle vara jättespännande att få fortsätta jobba med hälso- och sjukvårdsfrågor, men om det blir någon annan har jag ett fantastiskt jobb med barn- och ungdomshabiliteringen. Det är ett jobb som ger mig mycket glädje och jag känner mig hedrad att där få ta del av andra människors liv.

{{toplink}}

Forrige artikel Kritik mot fördelningen av pandemistöden Kritik mot fördelningen av pandemistöden Næste artikel Överblick: Partiledarna möts i eftermiddag och Danmark släpper alla restriktioner Överblick: Partiledarna möts i eftermiddag och Danmark släpper alla restriktioner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.