Delseger för finska Greenpeace när stämning mot staten tas upp i domstol

Greenpeace och Finlands Naturskyddsförbund har fått gehör för sin klimatstämning mot finska staten. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att ge ärendet prövningstillstånd.

Den finska kolsänkan har kollapsat, ändå har regeringen inte agerat och justerat klimatpolitiken efter de förändrade förutsättningarna. Det är grunden för den finska miljörörelsens stämning mot finska staten. En stämning som nu Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd.

– Det här är fantastiska nyheter! Vårt besvär går vidare och dessutom så snabbt. Vi väntar med intresse på vilken slags tilläggsutredning regeringen ger om ärendet, säger Matti Kattainen som är Finlands naturskyddsförbunds miljöjurist, skriver Hufvudstadsbladet.

Greenpeace: Värdefullt fall

Det var i december som Finlands Naturskyddsförbund och Greenpeace Finland klev fram med en stämning.

– Vi anser att regeringen inte följer sin egen klimatlag. De har själva skapat lagen, men de följer den inte. De har vare sig beslutat om additionella åtgärder eller hur man ska återskapa kolsänkan. Det är grunden för vår stämning, sade då Touko Sipiläinen i en intervju med Altinget.

Sipiläinen hade gott hopp om att Högsta förvaltningsdomstolen skulle ge prövningstillstånd, ett hopp han nu har fått infriat.

– Det finns en uppfattning om att det är ett värdefullt fall för att testa i vilken grad klimatlagen är bindande och vilka möjligheter finns för att få sådana här mål prövade, sade han då.

Ett avgörande i målet väntas redan under våren, enligt Hufvudstadsbladet. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Anna Ekström får grönt ljus för nya uppdrag – kan ta över ABF Stockholm Anna Ekström får grönt ljus för nya uppdrag – kan ta över ABF Stockholm Næste artikel Humana får fortsätta – avveckling av assistans pausas Humana får fortsätta – avveckling av assistans pausas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.