Han ska skolas in i Centerns hjärtefrågor

Centerns försvarspolitiker Daniel Bäckström får en större portfölj och blir även partiets landsbygdspolitiska talesperson. Men han tycker inte det går att jämföra med när statsminister Stefan Löfven strök landsbygdsministern och flyttade över frågorna på Ibrahim Baylan (S).

Varför blir du landsbygdspolitisk talesperson?

– Jag bor ju i Värmland, i Säffle, ute på landsbygden. Jag har jakthundar och nordsvenska hästar, är intresserad av jakt, landsbygd och skog. Det här är frågor som ligger mig nära.

– Frågorna om hur vi jobbar för att stärka och utveckla landsbygden är viktiga och roliga.

Men det hänger väl också ihop med att nuvarande talespersonen, Kristina Yngwe, lämnar riksdagen vid valet?

– Vare sig Peter Helander eller Kristina Yngwe tänker kandidera till riksdagen i valet. Men Peter fullföljer uppdraget som skogspolitisk talesperson mandatperioden ut och Kristina som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Statsminister Löfven har fått hård kritik från LRF och flera partier för att inte längre ha en landsbygdsminister. Gör inte Centern samma sak nu när du både ska vara försvarspolitisk- och landsbygdspolitisk talesperson?

– Hela gänget är ju kvar på miljö- och jordbruksutskottet. Jag går in i teamet för att komma in i arbetet. På så sätt kan jag bli förberedd så bra som möjligt och kan växa in i det här.

Tycker du att det var en orättvis jämförelse?

– Jag ser inte kopplingen. Landsbygden är en av våra prioriterade frågor, som är högt på partiets dagordning, medan regeringen inte visar det engagemanget och väljer att ta bort ministerposten. Men det är upp till dem hur de organiserar sitt arbete.

Vid stämman i helgen beslutade Centern att driva på för en minskad vargstam. Varför då?

– Åk ut till Värmland och se hur det ser ut. Det är ett län som får bära konsekvenserna av en stor vargstam. Samtidigt ser man hur det här berör fler och fler områden i Sverige. Frågan börjar diskuteras också i bygder som inte tidigare varit berörda. Vargfrågan handlar också om att stärka förtroendet för politiken på landsbygden.

Vilken är den viktigaste frågan för landsbygden just nu?

– Det finns alltid folk som ser hur jobbigt allting är. Men i och med pandemin har det öppnats nya möjligheter att kunna bo ute i bygderna, att hitta upplägg med flexibilitet. Nu gäller det att ta vara på de här tendenserna och den här dynamiken, så man kan bo i staden eller på landsbygden.

Forrige artikel Överblick: SD föreslår pensionsreform och moskéer stängs Överblick: SD föreslår pensionsreform och moskéer stängs Næste artikel Stödinsatser sätts in sent i gymnasieskolan – ”Ofta saknas rutiner” Stödinsatser sätts in sent i gymnasieskolan – ”Ofta saknas rutiner”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.