Överblick: SD föreslår pensionsreform och moskéer stängs

En majoritet i riksdagen vill se bättre redovisningar av försvarskostnader. SD lanserar pensionsreform. HVB-anställda misstänks för vållande till femårings död. Vaccinpass krävs på dansställe. Moskéer stängs i Frankrike efter att det förekommit uppmaningar om brott mot judar och homosexuella.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt presenterar i dag en pensionsreform på DN debatt. En genomsnittlig pensionär ska få 1 000 kronor mer i pension i månaden. De vill att arbetsgivarnas ålderspensionsavgift höjs och att den allmänna pensionsavgiften slopas.

Dessutom vill de att det ska löna sig att arbeta genom att det blir större skillnader i pensionen ju mer man arbetat innan pensionen. Kostnaderna för reformen ska bäras av staten och beräknas vara 23,1 miljarder.

Vaccinpass krävs

Ersboda Folkets hus i Västerbotten kommer att kräva ett vaccinationsintyg eller ett negativt covidtest för alla deltagare i deras danser under hösten. Trots att regeringen inte kräver det i dagsläget för evenemang.

– Vår styrelse har tagit beslutet med anledning av de riktade råden som finns för ovaccinerade att inte gå på konserter, danser och så vidare. Just vid dans finns möjligtvis en större smittspridningsrisk eftersom man kramas, säger verksamhetschefen Magnus Öberg till SVT.

Vill se utgifterna

En majoritet i riksdagen vill att långsiktiga utgifter för nya ubåtar och stridsflygplan i försvaret ska redovisas av regeringen, enligt SR. Och inte bara redovisas två år i taget som görs i den nya budgeten. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte redovisa kostnaderna utåt, men är beredd att visa siffrorna för försvarsutskottet.

Moskéer stängs

I Frankrike har regeringen beslutat att stänga sex moskéer och två verksamheter. Enligt inrikesminister Gérald Darmanin kan organisationerna kopplas till extrem islamistisk propaganda, rapporterar Omni. Exempelvis ska det ha uppmanats till ”utrotning av judar” och brott mot homosexuella. Darmanin meddelar att ytterligare tio föreningar kommer att upplösas nästa år.

HVB-anställda misstänkta

I juni hittades en femårig pojke död, efter att han avvek från ett HVB-hem i Hagfors. Hemmet är ett av de som fått mest kritik i landet vid tillsyn. Nu misstänks två av de anställda på HVB-hemmet för vållande till annans död i fallet med femåringen, uppger Nya Wermlands Tidningen.

– Jag har beslutat att två personer kommer anses skäligen misstänkta för vållande till annans död, säger åklagare Stefan Wessberg till tidningen.

Få en gratis nyhetsöverblick över politiken i din mejlkorg dagligen – skriv upp dig här.

Forrige artikel Kampen om lyssnarna ökar med nya politikpoddar Kampen om lyssnarna ökar med nya politikpoddar Næste artikel Han ska skolas in i Centerns hjärtefrågor Han ska skolas in i Centerns hjärtefrågor
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.