Kampen om lyssnarna ökar med nya politikpoddar

De stora redaktionerna tävlar inte längre bara om läsare utan nu även om lyssnare. Både Aftonbladet och Expressen startar politikpoddar för att utmana Sveriges Radio och Svenska Dagbladet.

Med ett knappt år kvar till valet har det närmast pågått en silly season när det gäller politikreportrar. Bland annat har Pontus Matsson gått tillbaka till SR, SVT har värvat nya reportrar och både hos Expressen och TV 4 har det dykt upp nya ansikten.

Nu märks det att redaktionerna också växlar upp på innehållssidan då flera nya poddar och program har startats.

Gammal i gamet

Veteranen i politikpoddsammanhang är ”Det politiska spelet” från Sveriges Radio. Podden startade i oktober 2014 och leds sedan i våras av Parisa Höglund. Återkommande deltagare är Ekots inrikespolitiska kommentatorer Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach samt Lördagsintervjuns programledare Monica Saarinen.

Utmanare

I april 2021 startade Svenska Dagbladet utmanaren ”Politiken”. Där analyseras den svenska inrikespolitiken av politikreportrarna Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson samt den inrikespolitiska kommentatorn Annie Reuterskiöld. Både Strömberg och Reuterskiöld har tidigare varit med i just Det politiska spelet.

Kvällstidningarna

I förra veckan drog så Aftonbladet igång ännu en politikpodd, ”En runda till”. Soraya Hashim är programledare och tidningens politiska kommentatorer Lena Melin och My Rohwedder medverkar. Även Rohwedder har tidigare jobbat på SR och deltagit i Det politiska spelet.

– Den blir en given del av vår politikbevakning, sade Martin Schori, biträdande redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare till Aftonbladet i samband med lanseringen.

Expressen hade tidigare podden ”Verkställande utskottet” med Viktor Barth-Kron, Tomas Nordenskiöld, Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg. Men när de två sistnämnda gick till Svenska dagbladet försvann den. Nu startar tidningen en ny podd, ”Politikrummet” med Barth-Kron och Nordenskiöld tillsammans med Helena Gissén och Filippa Rogvall.

– Att göra vår tidigare podd Verkställande utskottet gav mersmak, förhoppningsvis även för lyssnarna. Nu har vi ett riktigt bra och delvis nytt lag på plats och växlar upp tempot inför valåret. Det blir en spännande resa, inte minst politiskt, säger Viktor Barth-Kron till Expressen.

SVT

I våras startade också SVT ett program, ”Politikbyrån”, som även om det är ett TV-program har ett poddliknande upplägg. Programledaren Fouad Youcefi pratar med olika gäster kring aktuella politiska frågor, politiker och partiernas interna strider. SVT:s inrikespolitiska kommentatorer Mats Knutson och Elisabeth Marmorstein är återkommande deltagare i programmet.

Forrige artikel Det kräver partierna för att släppa igenom nya ANDTS-strategin Det kräver partierna för att släppa igenom nya ANDTS-strategin Næste artikel Överblick: SD föreslår pensionsreform och moskéer stängs Överblick: SD föreslår pensionsreform och moskéer stängs
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.