Det kräver partierna för att släppa igenom nya ANDTS-strategin

Regeringens förslag föll i riksdagen. Altinget har frågat partierna om vad de kräver ska vara med i ANDTS-strategin (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel). M vill att regeringen slutar jaga snusare och SD vill att fler missbruk tas med.

ANDTS-strategin är en plan för hur samhället ska motverka skador av alkohol, narkotika, doping och tobak. Regeringen har föreslagit att även spel om pengar och tobaksfria nikotinprodukter ska ingå i planen.

Men strategin har fått kritik, något som Altinget tidigare rapporterat om. Moderata riksdagsledamoten Johan Hultberg kallade planen ett ”hafsverk som inte är färdigt”.

När strategin presenterades för riksdagen röstade en majoritet nej till propositionen. Av den anledningen har Altinget hört av sig till de sex riksdagspartierna utanför regeringen, om vad de vill ha med i ANDTS-arbetet.

Liberalerna: Barbro Westerholm, ersättare i socialutskottet

Vad är viktigt för ditt parti att få med i ANDTS-strategin?

– Utöver alkohol, narkotika, doping, tobak och spel är det viktigt att också få med läkemedelsberoende.

Vad krävs för att ni ska släppa igenom regeringens strategi i riksdagen?

– Att hänsyn tas till riksdagens tillkännagivande och reservationer. Vi tycker att det behövs en parlamentarisk utredning om narkotikapolitiken utifrån den kunskap vi har vunnit i Sverige under de trettio år som förflutit sedan den togs och också de erfarenheter som vunnits internationellt.

Kristdemokraterna: Pia Steensland, talesperson ANDTS-frågor

Vad är viktigt för ditt parti att få med i ANDTS-strategin?

– Flera delar. Vi presenterade cirka 30 konkreta förbättringsförslag när strategin hanterades i riksdagen. Vi fick stöd för fyra av dessa varav det viktigaste var att Sverige behöver ett nationellt kompetenscentrum för ANDTS-prevention.

Vad krävs för att ni ska släppa igenom regeringens strategi i riksdagen?

– Jag förväntar mig att regeringen kommer lyssna på de krav som en majoritet i riksdagen har ställt sig bakom. Därtill vore det välkommet om de inspireras av den skuggstrategi som togs fram av experter inom ANDTS-området och som lämnades till Socialdepartementet för drygt ett år sedan. Närmare 30 organisationer inom det civila samhället stod bakom denna skuggstrategi.

Sverigedemokraterna: Clara Aranda, ledamot i socialutskottet

Vad är viktigt för ditt parti att få med i ANDTS-strategin?

– Att sjukvården tar över ansvaret för missbruksvården och att den i högre grad grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. Skademinimeringsprincipen ska gälla. Vi är kritiska till att regeringen fortfarande inte gör en tydlig och skarp åtskillnad när det gäller skadeverkningar av tobaksrökning kontra bruk av snus och andra rökfria nikotinprodukter.

Vad krävs för att ni ska släppa igenom regeringens strategi i riksdagen?

– En vetenskapligt genomförd riskbedömning av skadeverkningarna av alkohol, tobak, spel samt olika sorters doping- och narkotikapreparat för reglering av lagstiftning och beskattning inom detta område bör ingå i nästa version av ANDTS-strategin. Vi vill även se att det ingår fler missbruk och beroenden som problemområden. Till exempel är köpmissbruk, sexmissbruk, internetmissbruk och läkemedelsmissbruk, några beroendeformer som man inte alltid tänker på som ett missbruk.

Vänsterpartiet: Karin Rågsjö, hälsopolitisk talesperson

Vad är viktigt för ditt parti att få med i ANDTS-strategin? Vad krävs för att ni ska släppa igenom regeringens strategi i riksdagen?

– Att ta in relevanta forskare i processen. Den svenska narkotikastrategin är i vissa delar baserad på ofullständig och inaktuell information. Dessutom vill vi ha koll på utvecklingen av antalet personer som får behandling på behandlingshem, antalet avgiftningsplatser i regionerna uppdelat på kvinnor och män, unga vuxnas förutsättningar att få vård och behandling, och så vidare. Att särskilt lyfta kvinnors situation och utsatthet utifrån alkohol- och drogprevention är självklart och här saknas ett genusperspektiv.

– Från 2006 till 2019 ökade dödligheten i läkemedels- och narkotikaförgiftningar med 79 procent. Stigmatiseringen har ökat, utsattheten har ökat. Narkotikapolitiken håller inte ihop längre. Regeringen och tidigare regeringar har konsekvent ignorerat den höga narkotikadödligheten. Den stora frågan är att förändra narkotikapolitiken från livsfarlig till en politik som gynnar de beroende och ger dem chanser till vård och behandling till att överleva. Med andra ord – utred hela narkotikapolitiken.

Centerpartiet: Sofia Nilsson, ledamot i socialutskottet

Vad är viktigt för ditt parti att få med i ANDTS-strategin?

– Svensk beroendevård har misslyckats på många områden och är i stort behov av genomgripande reformer. Inte minst vittnar den höga narkotikadödligheten om det. I Sverige har narkotikadödligheten mer än fördubblats de senaste tio åren och är näst högst i hela EU. Centerpartiet har länge drivit att missbruksvården i högre grad måste grunda sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi anser därför att en förnyad ANDTS-strategi bör ha följande övergripande mål: Ett samhälle där så få som möjligt börjar använda narkotika och dopning, där personer med beroendesjukdomar får vård och behandling av god kvalitet, där medicinska och sociala skador orsakade av narkotika, dopning, alkohol och spel om pengar minskar samt där bruken av tobak- och nikotinprodukter successivt minskar.

Vad krävs för att ni ska släppa igenom regeringens strategi i riksdagen?

– Då krävs att regeringen återkommer med ett förslag som går i enlighet med de intentioner, synpunkter och förslag som vi presenterade i vår följdmotion.

Moderaterna: Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson

Vad är viktigt för ditt parti att få med i ANDTS-strategin?

– Grundläggande för oss moderater är att en ny strategi behöver ha tydliga och mätbara mål som gör det möjligt att följa upp och utvärdera politiken. Vi vill också se en strategi med fokus på att minska skador och rädda liv. Därför behövs bland annat en tobakspolitik som fokuserar på att minska rökningen i stället för att jaga snusare.

Vad krävs för att ni ska släppa igenom regeringens strategi i riksdagen?

– Regeringen måste följa riksdagens beslut och återkomma med en strategi som utgår ifrån ett nytt övergripande mål och som svarar på hur strategins mål och visioner kan nås. Vi vill se konkreta åtgärder och en tydlig ansvarsfördelning.

 

Forrige artikel (S)amtliga distrikt för Andersson (S)amtliga distrikt för Andersson Næste artikel Kampen om lyssnarna ökar med nya politikpoddar Kampen om lyssnarna ökar med nya politikpoddar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.