Han väntas ta över KDU: ”Många Buschår framöver”

Kristdemokraterna har en tuff tid bakom sig och opinionssiffrorna viker. Men framtiden är ljus, tror Stefan Sarmes som inom kort väntas ta över ledningen för partiets ungdomsförbund.

I förra veckans DN/Ipsos mätning landade Kristdemokraterna på sitt lägsta stöd på nära fem år. Strax över tre procent, att jämföra med 5,3 procent i valet.

Men Stefan Sarmes, vice förbundsordförande i KDU, är inte orolig.

– Nej, vi vet sedan tidigare att partiet brukar tappa efter val. Det är inget dramatiskt, säger han och understryker att man måste komma ihåg vilket Sverige regeringspartierna fick ärva.

– Det är ändå åtta år av socialdemokratiskt vanstyre som måste städas upp och handlar om alltifrån energisystem, hög inflation, eskalerande brottslighet och människor som inte får vård i tid. 

Ulf Kristerssons regering är den enda kapabla att vända på utvecklingen, anser Stefan Sarmes som är nöjd med det första halvåret sedan maktskiftet – även om han hoppas på större reformer framöver.

– När vi har knäckt inflationen förväntar jag mig sänkt skatt och mer därtill, säger han. 

”Behövs extremt låg migration”

Altinget har tidigare pratat med socialminister Jacob Forssmed (KD) om kritiken mot de hårdare punkterna i Tidöavtalet, däribland skärpt anhöriginvandring och ett minskat antal kvotflyktingar. Han anser att regeringen har ett stort internationellt engagemang men betonar samtidigt vikten av att begränsa migrationen.

Stefan Sarmes, som snart väntas ta över som ny KDU-ordförande, håller med.

– Vi kommer behöva en extremt låg migration till Sverige under en lång tid framöver. Då ser jag att Tidöavtalet tar ett tydlig ansvar för det. 

Ungdomsförbundet vill helst se ett omfattande kvotflyktingsystem på en europeisk nivå.

Men ett sådant finns ännu inte, och minskningen görs nu?

– Vi har inte sett problemen som kommer komma efter den senaste tidens migrationsflöden, sen 2015. Att då fortsätta ha en hög migration, det skulle vara väldigt ansvarslöst, säger han.

Många Buschår kvar

Utöver försenade elstöd och dystra opinionssiffror har Kristdemokraterna under våren också behövt hantera en kris i partiets topp, när partisekreteraren Johan Ingerö fick lämna efter att ha polisanmälts av EU-parlamentarikern Sara Skyttedal.

– Det är aldrig roligt när det uppkommer en sådan situation. Min omtanke ligger hos de två som det berör, men jag har inget skäl att kommentera det mer ingående, säger Stefan Sarmes.

Även partiledarens hantering av händelsen har väckt kritik. Sarmes tvivlar dock inte på KD-ledarens framtid och upplever att hon har ett starkt stöd i partiet. 

Hans engagemang i Kristdemokraterna tog sin början samma år som Ebba Buschs tillträdde som ny partiledare, 2015.

– Hon har svarat upp mot de utmaningar och problem som jag upplevde när jag var ung och började engagera mig i KDU. Jag kan inte tänka mig något annat än att det blir många fler Buschår framöver, säger han.

”Nyper mig i armen”

Av de egna politiska framgångarna än så länge väger platsen i fullmäktige i Svedala kommun tungt. I åtta år hade partiet stått utanför när Stefan Sarmes 2018 valdes till ny ledamot.

Att Nike Örbrink efter snart tre år som ungdomsförbundets ordförande snart lämnar för gruppledaruppdraget i Stockholms stad kan innebära nästa steg i karriären för kristdemokraten från Bara. Stefan Sarmes är valberedningens förslag.

– Jag försöker nypa mig själv i armen och tänka att det här kan bli verklighet ganska snart, att få leda det här förbundet. Jag kan inte tänka mig något större än det.

Han vill som andra generationens invandrare förändra bilden av vad en kristdemokrat är och kan vara. Men han vill också skjuta partiet framför sig och utveckla KD-politiken, bland annat inom den egna paradgrenen: sjukvården.

– Vi måste våga utmana om välfärdens framtida finansiering. Partiet vill förstatliga och reformera vården, det tror vi är bra. Men på längre sikt kommer vi behöva röra oss mot ett försäkringsbaserat system, säger Sarmes.  

Underpresterat i klimatpolitiken

Partiet måste också ta steg framåt när det gäller en av de större samhällsfrågorna, enligt den unga kristdemokraten: klimatet.

– Högern har varit för dåliga på att ge trovärdiga och bra svar på klimatfrågan. Vi kan bli mycket bättre och jag vill vara en del i det arbetet, säger Stefan Sarmes som vill bana väg för teknikutveckling i både Sverige och andra länder.

En bättre närings-, men också skogspolitik, står på agendan. Områden där KD nu leder regeringens arbete, en position han tror kan leda till ett lyft i opinionen framöver.

– Vi fick ett enormt genomslag i Tidöavtalet, har sex ministrar och en unik möjlighet att genomföra kristdemokratisk politik. Jag är stolt över de förändringar som kommer att ske, och nu är det vi som ser till att genomföra de reformer vi lovat väljarna. 

Kristdemokratiska ungdomsförbundet väljer en ny förbundsstyrelse, inklusive ordförande, under riksmötet i Linköping 19-21 maj.

Forrige artikel Kustbevakningens gd: Det är bra tajming att jag kliver av nu Kustbevakningens gd: Det är bra tajming att jag kliver av nu Næste artikel Sveriges arbetslöshet fjärde högst i EU Sveriges arbetslöshet fjärde högst i EU
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.