Här är omsorgspunkterna att hålla koll på i Almedalen

En vecka tidigare och fem dagar för åtta partier att dela på. Det hindrar inte att årets Almedalsprogram är fullspäckat med programpunkter som handlar om omsorg. Altinget har plockat ut några olika perspektiv.

Folkhälsofrågor i flera dagar

Tid: Tisdag 27 juni 17-19, onsdag 28 juni och torsdag 29 juni: 08:00 - 18:30

Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café.

Arrangör: Reform Society med flera

Folkhälsodalen slår upp portarna redan tisdag kväll med invigningstal av både sjukvårds­minister Acko Ankarberg Johansson (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Under onsdag och torsdag diskuteras etik, psykisk hälsa, den ekonomiska krisen och vaccinationsprogram för äldre. 

Nya lösningar på kompetensbristen i äldreomsorgen 

Tid: Tisdag 27 juni 16.30-17.15.

Plats: Mellangatan 1

Arrangör: Samhall AB

Är det möjligt för nya yrkesgrupper och/eller aktörer att förstärka omsorgen? Finns det medarbetare som i dag inte är på arbetsmarknaden som skulle kunna vara en förstärkning och lösa vissa uppgifter? Samhall diskuterar frågan med bland andra SKR:s äldresamordnare Sabina Joyau.

Är Wifi på äldreboendet en mänsklig rättighet?

Tid: Onsdag 28 juni 10.15-11.00. 

Plats: Donnersgatan 6, Hansaplatsen.

Arrangör: Hemsö Fastighets AB.

Samtidigt som regeringen vill se mer välfärdsteknik i äldreomsorgen riskerar äldre att hamna i ett digitalt utanförskap när de flyttar in på ett särskilt boende som har dålig internetuppkoppling. Hur den frågan ska lösas ska en panel med bland andra kommunpolitiker och fastighetsägare diskutera.  

Manifestation till Ing-Marie Wieselgrens minne

Tid: Onsdag 28 juni 13-13.55

Plats: Donners plats

Arrangör: Klara K Demokrati

Förra året blev psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren mördad under Almedalsveckan. Civilsamhället, politiken, akademin, näringslivet, offentlig sektor och myndigheter går samman i en manifestation till Ing-Marie Wieselgrens minne. På talarlistan, som uppdateras löpande, finns bland andra Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, Lars Stjernkvist (S) för Ing-Marie Wieselgrens stiftelse – tillsammans för psykisk hälsa, Josefin Malmqvist, Moderatkvinnorna och Thomas Mattson, Tidningsutgivarna.


Ryktet går, socialtjänsten och LVU-kampanjen 

Tid: Torsdag 29 juni 07.45-08.45 

Plats: TCO-landet, Strandgatan 19. 

Arrangör: Vision

Hur ska tilliten till socialtjänsten stärkas samtidigt som det pågår en massiv desinformationskampanj? Vision har bjudit in politiker, Bris och socialtjänstchefer för att diskutera hur utvecklingen ska kunna vändas. I samtalet deltar bland andra socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall eller hennes statssekreterare Minna Ljunggren och Veronica Magnusson, ordförande för Vision. 

När AI tar över offentlig förvaltning

Tid: Torsdag 29 juni 15:00-16:00

Plats: Konstmuseet, S:t Hansgatan 21.

Arrangör: Akademikerförbundet SSR

Hur ska AI användas, men samtidigt regleras när det handlar om offentlig sektor?
Myndighetsbeslut, bedömningar av individer, anställningsförfaranden, skolintag – otaliga förvaltningsbeslut har i någon mån automatiserats med algoritmer. Detta utan att lagstiftning och reglering finns på plats. I panelen finns bland andra Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C) och Daniel Akenine, Teknikchef, Microsoft.

Forrige artikel Regeringen vill ge polisen tillgång till lägenhetsregister Regeringen vill ge polisen tillgång till lägenhetsregister Næste artikel Krav på fler miljarder till EU-kassan: Det ska de användas till Krav på fler miljarder till EU-kassan: Det ska de användas till
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.