Här är skolutredningarna som blir klara under året

Hur kan offentlighetsprincipen införas i fristående skolor? Hur ska säkerheten i skolan öka? Och hur bör yrkeshögskolan utvecklas? Det är några av de frågor som utredningarna som presenteras under 2023 ska svara på.  

31 mars: Skolinformationsutredningen

Särskilda utredaren Ulrika Geijer har fått i uppdrag att finna en långsiktig lösning för informationsförsörjningen på skolområdet. Hon ska senast den 31 mars lämna förslag till två alternativa lösningar för att långsiktigt säkerställa myndigheters, kommuners och andra aktörers tillgång till skolinformation. 

Bland annat tittar hon på hur offentlighetsprincipen kan införas i friskolor, något som Altinget tidigare har intervjuat Geijer om i samband med att utredningen fick förlängt från december 2022 till mars 2023.

Se beslutskedjan här för att följa turerna kring utredningen.

21 juni: Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar 

Särskilda utredaren Maria Bernhardsen ska föreslå förändringar som krävs i yrkeshögskolans regelverk för att säkerställa utbildningsformens funktion.

Bernhardsen ska förtydliga yrkeshögskolans roll i utbildningssystemet och skapa förutsättningar för att yrkeshögskolan ska kunna fortsätta att utvecklas med bibehållen kvalitet. 

Se beslutskedjan här

31 augusti: Säkerheten i skolan ska förbättras

Utredaren Jonas Trolle ska bland annat

  • lämna förslag på hur det förebyggande arbetet mot våldsdåd i skolväsendet kan stärkas genom såväl nationella som lokala åtgärder,  
  • föreslå en lämplig organisering av lokala eller regionala operativa samverkansorgan,
  • analysera och ta ställning till om det behöver finnas en möjlighet för personalen vid en skola, förskola eller fritidshem att i vissa situationer få genomföra kroppsvisitation av barn, elever och andra personer,  
  • lämna förslag på åtgärder för att stärka beredskap och kompetens att hantera våldssituationer

En delredovisning av uppdraget att lämna förslag till operativa samverkansorgan på lokal eller regional nivå ska lämnas senast den 15 februari 2023. 

Se beslutskedjan här.

29 september: Mer kunskap om barn och elever med funktionsnedsättning i skolväsendet 

Särskilda utredaren Magnus Tideman ska analysera och föreslå vilka typer av uppgifter som bör samlas in för uppföljning av barn och elever med funktionsnedsättning i skolväsendet, och ge förslag på hur insamlandet bör genomföras. Tideman ska också föreslå hur uppgifter om exkluderade elever kan särredovisas i Pisaundersökningen samt lämna nödvändiga författningsförslag. 

Se beslutskedjan här

30 september: En effektiv organisation för statlig forskningsfinansiering

Utredare Ingrid Petersson ska se över den statliga organisationen för extern forsknings- och innovationsfinansiering, alltså de myndigheter som har till uppgift att finansiera forskning eller innovation.

Syftet med översynen är att ”säkerställa att organisationen effektivt stödjer forskning och innovation av högsta kvalitet, är anpassad till samhällsutvecklingen och främjar nationella och internationella samarbeten samt tillgång till forskningsinfrastruktur.” 

Se beslutskedjan här.

15 december: Fler platser för verksamhetsförlagd utbildning i sjuksköterskeutbildningen

Hans Wiklund, utredare och nationell samordnare, ska stödja universitet och högskolor, hälso- och sjukvårdshuvudmän och vårdgivare i deras arbete att ”tillhandahålla ändamålsenliga lärandemiljöer av hög kvalitet i hälso- och sjukvården och samordna arbetet i landet.”

Detta för att öka tillgången till platser där studenter i sjuksköterskeutbildningen kan genomföra sin verksamhetsförlagda utbildning. 

Se beslutskedjan här

Beslutskedja: Mer kunskap om barn och elever med funktionsnedsättning i skolväsendet

9/6
2022
5/1
2023
29/9
2023
15/12
2023
18/12
2023
19/12
2023
13/5
2024
18/6
2024

Forrige artikel Det sker i EU under svenska ordförandeskapet Det sker i EU under svenska ordförandeskapet Næste artikel Krav på testning för vissa Kina-resenärer Krav på testning för vissa Kina-resenärer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.