Här hamnar EU:s anti-pengatvättsmyndighet

EU:s anti-pengatvättsmyndighet (Amla) kommer att hamna i tyska Frankfurt am Main, det står klart efter att nio europeiska städer har konkurrerat om att få vara säte för den nya myndigheten.

Under torsdagen beslutade styrelsen för Europeiska rådet och representanter från Europaparlamentet att EU:s nya myndighet Anti-money laundering authority (Amla) kommer att ligga i tyska Frankfurt am Main, det skriver Europeiska rådet i ett pressmeddelande. EU-kommissionen föreslog att en anti-pengatvättsmyndighet skulle inrättas 2021, detta efter ett flertal skandaler. Myndigheten kommer också arbeta med att spåra finansiering av terrorverksamhet.

Omröstningen var första tillfället som representanter från parlamentet fick delta eftersom parlamentarikerna har ansetts vara för partiska, vilket har väckt reaktioner.

Verksamheten väntas starta under mitten av 2025 och myndigheten kommer att sysselsätta över 400 personer. I Frankfurt finns dessutom Europeiska centralbanken.

Forrige artikel Nästan 800 miljoner i bidrag för utbyten Næste artikel De blir experter i Läroplansutredningen De blir experter i Läroplansutredningen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.