Henriksson fick fart på försvaret

FÖRVALTNING. Riksdagsledamot Stig Henriksson (V) väntade en månad utan att få svar från Försvarsmakten på sin fråga om kostnader för fältartister. Desto snabbare gick det när han ställde frågan via riksdagen.

I mitten på november kontaktade Stig Henriksson (V) Försvarsmakten med sin fråga om kostnaderna för fältartister. Efter en månads väntan och två påminnelser hade Henriksson fortfarande inte fått något svar. Då valde han att ställa frågan till försvarsminister Peter Hultqvist (S), i form av en skriftlig fråga genom riksdagen.

Peter Hultqvist hade inget svar att ge Henriksson, utan skrev att "Försvarsmaktens kostnader för fältartisterna är en fråga för myndigheten att hantera. Jag förutsätter att Försvarsmakten gör en avvägd och balanserad bedömning." Men kort efter att den skriftliga offentliga frågan hade ställts, så kom det svar från Försvarsmakten till Henriksson.

– Jag fick plötsligt svar från två håll, säger han till Altinget.

Det är svårt att tro att Försvarsmaktens plötsliga snabbhet inte hängde samman med att han använde sig att sin möjlighet som riksdagsledamot att ställa en fråga till ett statsråd, enligt Henriksson. Det var också hans syfte med att ställa frågan.

– Det är inte första gången Försvarsmakten har svårt att ge svar på enkla frågor, säger han.

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, säger att han inte kan svara på varför svaret dröjde.

– Vi försöker alltid vara så snabba som möjligt. Det är vi skyldiga att vara, säger han till Altinget.

Fältartisterna är personalvård

Vad gäller Stig Henrikssons synpunkter på att Försvarsmakten hyr in artister utifrån som fältartister, istället för att använda sig av Försvarsmaktens egna musikkårer, påpekar Tengroth att fältartisterna är personalvård och att musikkårernas verksamhet främst har en statsceremoniell funktion.

– Våra musikkårer gör ett fantastiskt jobb men Kungliga regementes marsch kanske inte är vad man vill höra när man har varit ute i öknen i fyra månader. Då kanske man vill höra Stad i ljus eller något annat. 

 

Forrige artikel Regeringen överväger jakt till havs Næste artikel Fortsatt majoritet för Nato-medlemskap
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.