Herman Sundqvist nöjd med ett tionde år som generaldirektör

Andra generaldirektörer har fått gå i förtid, Skogsstyrelsens Herman Sundqvist däremot får stanna lite extra länge. Myndigheten behöver stabilitet, enligt regeringen som förlänger hans förordnande med ytterligare ett år. “Jag tycker också det är en bra idé“, säger Sundqvist till Altinget.

Herman Sundqvist har varit generaldirektör för Skogsstyrelsen sedan i februari år 2016. Det har varit stundtals stormiga år. Ett par gånger har han mötts av högljudda krav och upprop om att han måste avgå, från flera miljöorganisationer, från Miljöpartiet och från Göran Greider.

Men Herman Sundqvists erfarenhet har visat sig väga tyngre än kraven på avgång, så tungt att han nu får ett tionde år på gd-stolen i Jönköping.

Kullgren säger samma som Sätherberg

Förra landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) hänvisade till ”kompetens och erfarenhet” när dåvarande regeringen med kort varsel valde att förlänga Sundqvist förordnande med ytterligare tre år, till och med februari år 2025. 

– Skogsstyrelsen har viktiga frågor att hantera framöver, sade hon då.

Även nuvarande landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) ser Herman Sundqvist som en trygg skoglig utpost och också han hänvisar till Sundqvists erfarenhet när regeringen nu valt att ge honom ett tionde år som chef för Skogsstyrelsen.

– Det behövs i detta läge kontinuitet och erfarenhet hos generaldirektören och därför förlängs Herman Sundqvists anställning, säger Peter Kullgren i ett uttalande.

Det läge som Kullgren syftar på består av regeringens arbete med att se över skogspolitiken, det vill säga den skogsutredning som är tillsatt, rättsutvecklingen samt de nya EU-regelverk som ska sjösättas. Då är det viktigt med stabilitet i myndighetens ledning, enligt regeringen.

Sundqvist ser fram emot att fortsätta

Herman Sundqvist själv delar regeringens bedömning.

– Jag tycker också det är en bra idé. Det bygger så klart på att båda parter ska vilja det, säger han om det extra år han får som generaldirektör.

Han konstaterar att det är mycket på gång inom skogspolitiken, stora frågor som det har pratats om länge, som skogsutredningen och artskyddet samt regelverk från EU som ska implementeras.

– Det har faktiskt känts lite snopet, att ”Ska jag inte få vara med?” nu när det är jättemycket som händer. Det är många otrampade stigar, både för sektorn och för myndigheten, säger Herman Sundqvist.

{{toplink}}

Forrige artikel Bedömningen inför höstbudgeten: 50 miljarder till nya satsningar Bedömningen inför höstbudgeten: 50 miljarder till nya satsningar Næste artikel Haverikommissionen pressad efter olyckorna: ”Förstår inte hur vi får ihop det” Haverikommissionen pressad efter olyckorna: ”Förstår inte hur vi får ihop det”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.