Högsta domstolen ger PFAS-drabbade rätt

De boende i Kallinge som genom dricksvattnet har fått höga halter av PFAS i blodet har drabbats av en personskada i skadeståndsrättslig mening. Det slår Högsta domstolen fast och river upp hovrättens dom. ”Tio års kamp är över”, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius till SVT Blekinge.

Tingsrätten gav de drabbade i PFAS-föreningen rätt till skadestånd, domen ändrades i hovrätten och nu har Högsta domstolen satt ner foten: De drygt 150 boende i Kallinge som genom sitt dricksvatten har höga PFAS-halter i blodet har drabbats av personskada i skadeståndsrättslig mening.

– Domstolens bedömning är att de höga halter PFAS som de boende har i blodet innebär en så beaktansvärd fysisk försämring av deras kroppar att de drabbats av ett fysiskt defekttillstånd som i skadeståndsrättslig mening är en personskada, säger Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen, i ett pressmeddelande.

Hovrätten i Skåne och Blekinges slutsats var att de höga PFAS-halterna visserligen medför en förhöjd risk att drabbas av sjukdom och negativa hälsoeffekter i framtiden, men att det inte utgjorde en personskada som kan vara grund för rätt till skadestånd.

Högsta domstolen instämmer i hovrättens slutsats att en risk för negativa hälsoeffekter i framtiden inte utgör en personskada, men gör bedömningen att de drabbade Kallingeborna redan i dag har en personskada. Utredningen visar, enligt HD, att de höga PFAS-halterna i blodet i sig är ”ett fysiskt defekttillstånd”

Försvarsmaktens utsläpp

Källan till kemikalierna är ett av Försvarsmaktens övningsfält där ett brandskum som innehöll PFAS-kemikalier har använts, men föreningen har utgått från produktansvarslagen och kräver skadestånd från det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik i egenskap av dricksvattenlevarantör.

Glädjen hos PFAS-föreningen är stor, enligt SVT Blekinge som på tisdagsmorgonen sänder direkt från Kallinge.

– Det här har varit en David mot Goliat-kamp i tio år. Det har kostat oss enormt med pengar, tid och energi, och det är så skönt att vi äntligen har nått hit, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

– Rättvisa får man inte, det skapar man. Och det har vi gjort. Tio års kamp är över, säger han vidare. 

HD:s dom innebär enbart ett ställningstagande i principfrågan, inte om personskadan är i den utsträckning att den ger rätt till ersättning. 

Ronney kommun och Ronneby Miljö och Teknik kommenterar domen vid en pressträff i eftermiddag.

{{toplink}}

Forrige artikel Liberalerna vill se Tidöförhandlingar om fri hyressättning Liberalerna vill se Tidöförhandlingar om fri hyressättning Næste artikel Regionerna ska bli uppgiftsskyldiga – regionråd nöjd Regionerna ska bli uppgiftsskyldiga – regionråd nöjd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.