Hon får ansvar för att främja barns läsande

Regeringen har beslutat att inrätta ett nytt Läsråd, med ansvar för att främja läsandet i Sverige. Nu har ordföranden utsetts och det är Kajsa Ravin, Kulturrådets generaldirektör, som får ansvaret.

Kajsa Ravin har varit generaldirektör för Kulturrådet sedan år 2020. Tidigare har hon bland annat varit kulturdirektör i Region Uppsala och förvaltningschef för kultur och fritid i Gävle kommun.

Som ordförande för regeringens nya Läsråd ska hon leda arbetet med att driva och samordna läsfrämjande bland barn och unga. Bland annat handlar det om att bidra till samverkan mellan skola, civilsamhälle och bokhandlar och andra delar av näringslivet.

– Det är mycket glädjande att kunna presentera det nya läsrådet som är en strategiskt viktig insats för läsfrämjandet i Sverige. Läsrådet kommer att vara en drivande och sammanhållande aktör i det läsfrämjande arbetet och kommer ha stor påverkan på inte minst barn och ungas möjligheter till läsning, säger kulturminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.

Läsrådets ledamöter

  • Kajsa Ravin (ordförande) Generaldirektör, Kulturrådet
  • Marlen Eskander Grundare och verksamhetschef, Läsfrämjarinstitutet
  • Katti Hoflin Kulturchef, Västra Götalandsregionen
  • Ingela Korsell Författare
  • Elin Nord Universitetsbibliotekarie, Göteborgs universitet
  • Magnus Persson Professor i litteraturvetenskap, Malmö Universitet
  • Helya Riazat Rektor, Järvaskolan
  • Dilsa Demirbag Sten Generalsekreterare, Berättarministeriet
  • Lars Strannegård Rektor, Handelshögskolan

Företrädare för Skolverket och Myndigheten för tillgängliga medier adjungeras också till rådet.

Beslutskedja: Läsfrämjande insatser i och utanför skolan

22/9
2016
28/6
2018
30/6
2018
31/10
2018
25/3
2021
13/4
2021
27/9
2021
Forrige artikel De är Centerns nya talespersoner De är Centerns nya talespersoner Næste artikel Jytte Guteland (S) lämnar Bryssel – vill till riksdagen Jytte Guteland (S) lämnar Bryssel – vill till riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.