Hon ska leda jobbet med Sveriges cybersäkerhet

Therese Naess blir chef för nya Nationellt cybersäkerhetscenter, ett projekt där totalt sju myndigheter är involverade. Naess kommer senast från Migrationsverket, men har tidigare bland annat arbetat på Säkerhetspolisen (Säpo).

Den nya chefen för Nationellt cybersäkerhetscentrum, har ett digert cv inom säkerhetsfrågor och inom statlig tjänst. Naess är utbildad jurist och polis. Hon har arbetat inom Söderortspolisen, inom Säkerhetspolisen i två omgångar och hon har varit ambassadråd i Rom. Senast kommer hon från en tjänst som säkerhetschef och chef för internationella samarbeten på Migrationsverket.

– Min stil som chef är att slå fast kursen och sätta ramar och mål. Det tror jag behövs när en ny och sammansatt verksamhet ska byggas upp, som Nationellt cybersäkerhetscenter, säger hon i ett pressmeddelande.

Sju olika myndigheter

Nationellt cybersäkerhetscentrum är en verksamhet som utgår från ett regeringsuppdrag till fyra myndigheter: Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Säkerhetspolisen. Även Post- och telestyrelsen, Polismyndigheten samt Försvarets materielverk är involverade.

FRA:s generaldirektör Björn Lyrvall välkomnar Naess till nya jobbet.

– Steg för steg kommer bitarna på plats för att Nationellt cybersäkerhetscenter ska bli en plattform för förbättrad cybersäkerhet i Sverige, säger han i ett pressmeddelande.

 

Forrige artikel 57 nominerade till nya MR-styrelsen 57 nominerade till nya MR-styrelsen Næste artikel Överblick: M-ledamot utreds och gruppledare avgår Överblick: M-ledamot utreds och gruppledare avgår
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.