Hon ska minska EU:s sopberg

Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S) har fått i uppdrag att förhandla nya, skärpta EU-regler för avfall av mat och kläder.

I somras presenterade EU-kommissionen sitt förslag på hur soporna i EU ska minska, särskilt inom matavfall och textilier. För att minska det onödiga avfallet kommer bland annat kraven skärpas på producenterna.

När förslaget nu ska förhandlas i Europaparlamentet kommer S-parlamentarikern Heléne Fritzon, ledamot i miljöutskottet, att vara ansvarig förhandlare för den socialdemokratiska gruppen.

– Det känns otroligt roligt att jag har fått förtroendet att förhandla EU:s nya regler för avfall, säger Heléne Fritzon (S) i ett uttalande.

– Vi slänger alldeles för mycket, inte minst mat och kläder. 131 kg mat och 12 kg kläder – så mycket kastar vi européer i snitt varje år. Det är faktiskt helt galet. Det är ett ohållbart slöseri som både förstör vår natur och gör hål i plånboken, säger parlamentarikern. 

Forrige artikel Fredrik Lennartsson har lämnat SKR Næste artikel Ex-riksdagsledamot ställer upp i provval för Liberalerna Ex-riksdagsledamot ställer upp i provval för Liberalerna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.