Hon ska samordna äldreomsorgen

Sabina Joyau är ny nationell samordnare för äldreomsorg hos Sveriges kommuner och regioner (SKR). ”Det känns väldigt spännande detta”, säger hon.

Tidigare i våras stod det klart att Sabina Joyau lämnar Vårdföretagarna och rollen som näringspolitisk chef för vård och omsorg. Förra veckan tillträdde hon som ny nationell samordnare på SKR.

Hur ser du på din nya roll?

– Jag tycker att jag fått ett väldigt viktigt och också utmanande uppdrag. Det känns roligt att få vara en del av utvecklingen av svensk äldreomsorg.

Vad tar du med dig från Vårdföretagarna?

– Äldreomsorgens grundutmaningar som hänger ihop med hur demografin har utvecklats är ju de samma oavsett om den utförs av en kommun eller av en privat utförare på uppdrag av en kommun, så för mig är det välkända områden.

Sabina Joyau lyfter samverkan som ett viktigt område för att kunna utveckla äldreomsorgen.

– Både mellan privata utförare och kommuner, men också mellan regioner och kommuner. Man kan dela lärande och goda exempel och här tror jag att jag kan vara en brygga.

Kompetensförsörjningen blir en prioriterad fråga och det finns flera paralleller med hennes tidigare uppdrag.

– Den brist på arbetskraft vi har är den största utmaningen vi står inför. Vi kommer inte att kunna rekrytera oss ur det här, eftersom andra sektorer som till exempel polis och försvar också behöver arbetskraft. Vi kommer att behöva titta på hur vi kan arbeta med den personal äldreomsorgen har i dag och med de resurser vi har i dag.

Forrige artikel MP vill att fler får ta del av bostadsbidraget MP vill att fler får ta del av bostadsbidraget Næste artikel Danska fackrörelsen står utan toppkraft just när man verkligen behöver en Danska fackrörelsen står utan toppkraft just när man verkligen behöver en
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.