Hon ska utreda tillgången på skolinformation

Regeringen har gett en utredare i uppdrag att föreslå en långsiktig lösning för tillgången på information om skolor. Utredaren som får uppdraget heter Ulrika Geijer. 

Sedan SCB:s och Skolverkets tolkningar av lagstiftning ändrats får statistik om fristående skolor inte lämnas ut, så länge enskilda skolor kan identifieras. På kort sikt har problemet lösts med tidsbegränsade sekretessbrytande bestämmelser, men nu vill regeringen alltså hitta en långsiktig lösning. 

Som särskild utredare får Ulrika Geijer i uppdrag att föreslå två långsiktiga lösningar för informationsförsörjningen på skolområdet. Det ena handlar om ett införande av offentlighetsprincipen för fristående skolor. Det andra handlar om en ny insamling av uppgifter som Skolverket hanterar.

Geijer är chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Malmö. Tidigare har hon bland annat varit sekreterare i Offentlighets- och sekretesskommittén. 

Uppdraget ska redovisas 1 december 2022.

Forrige artikel Utbildningsexpert går till Demoskop Næste artikel Hela listan – SD:s nya talespersoner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.