Hon tjänar mest av alla kommuners skolchefer

Lena Holmdahl, Stockholms stads utbildningsdirektör, tjänar mest av alla Sveriges kommunala skolchefer.

Med en månadslön på 142 000 kronor toppar Lena Holmdahl lönelistan. Det visar Dagens Samhälles kartläggning av vad Sveriges kommunala skolchefer och utbildningsdirektörer tjänar.

Uppsalas utbildningsdirektör Susana Olsson Casas hamnar inte långt efter – hon får bara en tusenlapp mindre än Holmdahl. Anledningen till att hon hamnar före exempelvis Göteborgs och Malmös motsvarigheter beror på att uppdraget ser annorlunda ut i staden.

– Susana har ett ansvar att bidra till Uppsalas utveckling som stad och våra barns utveckling, medborgarperspektivet är jätteviktigt för oss, säger Uppsala kommuns HR-chef Anna Bittner till Dagens Samhälle.

Stora skillnader

Yvonné Nordlander hamnar längst ner på listan. Som skolchef i Åsele kommun tar hon ut 60 400 kronor i månaden, vilket inte ens motsvarar hälften av topplönen.

– Tittar man på löner i Åsele ligger jag bra till, man måste utgå ifrån hur kommunens ekonomi ser ut, säger hon.

Hon är både född och uppvuxen i kommunen och har tidigare tackat nej till ett bättre betalt jobb på annan ort. Det svåraste med uppdraget är att få budgeten att räcka till, säger hon.

– Det är många barn och ungdomar i behov av särskilt stöd och insatser. Som en liten inlandskommun sliter man med ekonomin. Man får försöka att trolla med pengarna och ge rektorerna förutsättningar att kunna genomföra sina uppdrag.

Forrige artikel Hon är ny ordförande för Moderata studenter Næste artikel Ukrainakorrespondenten får årets Nils Horner-pris Ukrainakorrespondenten får årets Nils Horner-pris
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.