Hon vill ta över efter Annie Lööf: ”Jag är en annan typ av politiker”

Emma Wiesner inväntar valberedningens beslut om vilka som får turnera landet runt i sin kandidatur till ny C-ledare. Samtidigt deltar hon i partiets analys av väljartappet: ”Jag hade egentligen önskat att det inte skedde parallellt”. 

Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) meddelade nyligen att hon vill ta över efter Annie Lööf. Hon är först ut att göra anspråk på partiledarposten.

– Jag står till förfogande om det är så att medlemmarna vill ha mig. Valberedningen kommer troligtvis föreslå tre kandidater som de tycker verkar lämpliga, säger hon till Altinget. 

Kandidaterna som blir utvalda kommer åka runt och träffa distrikten för att samla stöd för sin kandidatur. Uppdraget i Bryssel är inget hinder, menar Wiesner. 

– Skulle jag bli utvald så går jobbet i Bryssel att kombinera. Vi har de gröna veckorna då man ska vara hemma i sitt hemland och vara på besök ute i landet. Då finns det tid och utrymme att göra det.

Tre fokusområden

Sedan Emma Wiesner meddelade sin kandidatur har responsen varit positiv från partiet, upplever hon.

– Det är väldigt kul att prata med centerpartister från olika håll i landet. Det är många som har frågor, funderingar och vill veta mer.  

Wiesner ser vissa skillnader i den politik hon vill föra gentemot den som förts under Annie Lööfs tid men betonar att ”partiets grundläggande värderingar och idéprogram står fast”. 

– Jag är en annan typ av kandidat, en annan typ av politiker och en annan typ av ledare än vad Annie Lööf är. Oavsett vilken partiledare som väljs efter Annie så kommer det vara en ny person som får sätta sin prägel och sin agenda. Såklart kan man komma att lägga tonvikt på andra saker.

Hon pekar ut tre områden hon vill att partiet ska fokusera mer på. 

– Bland annat stad och land-frågan och landsbygdspolitiken, men också de grundläggande liberala kärnfrågorna. För mig är det företagsklimatet och därmed klimatet. 

– Jag tycker att klimat och företagsklimat hänger väldigt väl ihop. Möjligheten att starta nya gröna företag i Sverige handlar om miljöbalken och elmarknaden bland annat. Det är ett område jag vill lägga fokus på.  

Vill införa frikommuner

Ett annat fokusområde för Emma Wiesner är jobb och företagande.  

– Vi går mot en lågkonjunktur med hög inflation. Det behövs en ansvarfull ekonomisk politik och vi måste prata om hur vi lättare ska få folk att gå från bidrag till arbete.  

Det tredje fokusområdet handlar om att värna de decentralistiska principerna och flytta makten närmare människor. 

– Där finns det jättemycket man kan göra för att regionalisera skattebaser och öka kommuner och regioners självbestämmande. Och titta på införande av så kallade frikommuner (kommuner med ökat kommunalt självstyre, reds. anm.) som kan utveckla nya organisationsformer, säger hon.  

Vill kalla till reformkonferens

Vilken sakpolitik som ska föras på de olika områdena vill Emma Wiesner närmare utstaka tillsammans med partiet. 

– Exakt vad för politik vi ska föra är ett lagarbete och därför vill jag samla partiet till en stor reformkonferens där vi mejslar ut partiets visioner och viktigaste reformer framöver tillsammans. 

– Jag skulle gärna se att man fortsätter processen som ett öppet parti och har ett reformarbete som man gör gemensamt. Lite liknande den idéprocess som hela rörelsen tog fram för att utveckla politiken. Jag skulle gärna vilja göra något liknande men med policy och reformer. Inte göra om i vårt idéprogram.  

Eftervalsanalys

Parallellt som kampen om C-ledarpositionen pågår arbetar Wiesner även i den arbetsgrupp som fått i uppdrag att analysera Centerpartiets valresultat och dra slutsatser om partiets framtida inriktning. I valet gick partiet från 8,6 procent till 6,7 procent av rösterna. En stor förlust skedde på landsbygden.  

– Vi har precis haft det första mötet. Vi ska försöka bena i valresultatet och göra en analys av vad som gick bra och vad vi kan förbättra. Det gör vi genom enkäter, genom intervjuer och genom en eftervalskonferens som partiet håller i oktober.  

Wiesner lyfter fram att hon blev en del av valanalysgruppen redan innan hon bestämde sig för att kandidera till partiledare.  

– Jag har många lärdomar från senaste EU-valet som var Centerpartiets bästa EU-val någonsin. Det är framför allt de aspekterna och erfarenheterna som jag är tänkt att bidra med. Jämföra den nationella valrörelsen med EU-valrörelsen 2019. 

Valanalysgruppens uppdrag ska redovisas på samma extrainsatta partistämma där Centerpartiet väljer sin nya partiledare den 2 februari.  

– Jag hade egentligen önskat att det här inte skedde parallellt. Men jag försöker hålla de två processerna separata även om jag tycker att det är väldigt viktigt att nästa partiledare verkligen tar till sig av valanalysen och vad vi i analysgruppen kommer fram till. 

Forrige artikel Koalitioner i trubbel –  gemensam skandinavisk nämnare Koalitioner i trubbel – gemensam skandinavisk nämnare Næste artikel Tillväxt och historiskt bra räkenskapsår för Alrow Media Tillväxt och historiskt bra räkenskapsår för Alrow Media
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.