Ideella kulturutövare kritiska till återstartspaket

För svagt stöd till ideella kulturutövare – och ingenting till Svenska kyrkan eller andra trossamfund. Det är två av de mest kritiska synpunkterna i remissvaren på utredningen om kulturens återstartspaket.

I dag, onsdag, är sista möjligheten att skicka in remissvar på betänkandet ”Från kris till kraft – återstart för kulturen”,  SOU 2021:77. Redan har flera svar inkommit, bland annat från delar av civilsamhället.

Det var i september 2021 som den särskilda utredaren Linda Zachrison överlämnade slutbetänkandet till dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP). 

Kulturen hårdare drabbad

Bara en vecka därefter kom Myndigheten för kulturanalys med en rapport som bekräftade det dystra läget. Den visade att antalet anställda inom kulturen hade minskat drastiskt, jämfört med arbetsmarknaden som helhet. 

Flera av ansatserna och förslagen i slutbetänkandet får tummen upp. Däremot finns det några principiellt intressanta invändningar, inte minst från civilsamhälleshåll.

Inflationen en riskfaktor

Om man börjar i det grundläggande problemet med resurser, så varnar Region Västerbotten för att den årliga uppräkningen av medlen till kultursamverkansmodellen riskerar att ätas upp av inflationen. De rekommenderar att anslagshöjningen bör vara minst två procent, för annars kan inflationen i praktiken äta upp värdet.

Några av remissinstanserna stöder slutbetänkandets förslag om att utreda en kulturstiftelse där statliga och privata medel matchas.

Riksrevisionens svar förtjänar uppmärksamhet, då de problematiserar bilden. Bland annat skriver de att riksdagen vid flera tillfällen har sagt att statlig verksamhet inte bör ske i stiftelser om det inte finns särskilda skäl till det.

Problem med statliga stiftelser 

Anledningarna är flera. Insynen i och kontrollen över stiftelser är begränsad, eftersom ägare eller medlemmar saknas om man exempelvis jämför med aktiebolag eller ideell förening. Ändamålet är svårt att anpassa till omvärldsförändringar och eventuella nya målsättningar.

När Riksrevisionen 2007 granskade statligt bildade stiftelsers årsredovisningar, blev slutsatsen dessutom att det i många fall är svårt att bedöma om de uppnår sina mål.

Svenska kyrkan kritisk

Svenska kyrkan ”finner det anmärkningsvärt” att såväl de själva som andra trossamfund som kulturaktörer helt saknas i förslaget. De hänvisar till en rapport från Ramboll, där värdet av Svenska kyrkans bidrag och kulturarv bedömdes vara 2,3 miljarder kronor. Utöver detta tillkommer 2,7 miljarder i indirekta effekter via arbetstillfällen med mera.

Arbetslivsmuseernas samarbetsråd stöder förslaget om att Kulturrådets och Riksantikvarieämbetets bidrag till kulturaktörer inom civilsamhället förstärks. Däremot vill de se att Kulturrådets verksamhetsstöd till centrala amatörkulturorganisationer ska sträcka sig över fler verksamhetsår än ett i taget. De vill också ändra kultursamverkansmodellen så att fler ideella utövare inkluderas. De stöder däremot inte förslaget om att införa kulturcheckar.

Biografer vill ha IOP

Kulturcheckarna får tummen ner även från Riksföreningen biograferna. De föreslår däremot att man ska titta på om det går att använda ideellt offentligt partnerskap, IOP, för att ta tillvara på lokala biografer som en strategisk kulturresurs. De ger som exempel att den offentliga aktören skulle kunna vara ett bibliotek, medan samarbetspartnern hypotetiskt kan vara en idéburen eller semikommersiell biograf.

Prioriterar ideell kultur

Folkets hus och parker välkomnar flera av utredningens förslag, men menar att förslagen för att stärka den ideella kultursektorn är ”alldeles för svaga”

Hellre än att dela ut kulturcheckar för 585 miljoner kronor, borde de pengarna användas för att stärka ideella kulturarrangörer under de kommande tre år, menar man.

 {{toplink}}

Beslutskedja: Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin

22/12
2020
27/5
2021
30/9
2021
30/9
2021
30/9
2021
6/10
2021
8/12
2021
16/2
2022
16/2
2022
28/2
2022
13/4
2022
13/5
2022

Forrige artikel Åkesson tror att SD leder utskott efter valet Åkesson tror att SD leder utskott efter valet Næste artikel Politisk strid om hembesök av socialtjänsten – partier anmäler nämnden till JO Politisk strid om hembesök av socialtjänsten – partier anmäler nämnden till JO
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.