”Ideologisk supertanker” ska reformera dansk bostadspolitik

Hon kallas en hårdför och ideologisk supertanker. Danmarks nya social- och bostadsministern Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har fått i uppdrag att förverkliga den nytillträdda regeringens ambitioner om en ny politik för de mest socialt utsatta och för mer blandade bostadsområden. 

Af Daniel Bue Lauritzen
Redaktør Altinget Bo og Bylig Altinget dk

Pernille Rosenkrantz-Theil återvände på många sätt hem när hon installerades som ny social- och bostadsminister strax före jul.

I många år, innan hon gjorde sin ministerdebut 2019 och tog över ansvaret för barn och utbildning, hade den 45-åriga socialdemokraten varit en högprofilerad talesperson i sociala frågor för sitt parti.

Nu måste Pernille Rosenkrantz-Theil återigen arbeta för att förbättra förutsättningarna för samhällets svagaste.

– Hon har kommit hem. Jag tror att hon tyckte om att vara utbildningsminister, men det hon brinner för är socialpolitik, säger Mai Mercado (KF), tidigare barn- och socialminister och ledamot i Folketinget för Konservativa Folkpartiet.

2014 och 2019 var Pernille Rosenkrantz-Theil talesperson för sociala frågor i Socialdemokraterna och hon har inte tidigare ansvarat för bostadsfrågorna.

Men det betyder inte att hon kommer in i bostadsdepartementet helt förutsättningslöst, sade hon när hon talade med sina nya tjänstemän vid ministeröverlämningen i december.

– Boende är alltid en del av det man gör om man ägnar sig åt barn och unga samt social- och sysselsättningsområdet, sa Pernille Rosenkrantz-Theil då.

Deltar inte i popularitetstävlingar

På Christiansborg är Pernille Rosenkrantz-Theil känd som en hårdnackad politiker med starka åsikter och lika starka sätt att artikulera dem för omvärlden. När
Altinget tecknade ett porträtt i  samband med Pernille Rosenkrantz-Theils utnämning till barn- och utbildningsminister sa dåvarande Liberal Alliance ledamoten och nuvarande konservativa ledamoten i kommunfullmäktige i Frederiksberg Laura Lindahl att hon kan ha en hård ton.

– För mig var det perfekt, för då vet jag var skåpet ska stå. Men du måste förstå hennes jargong för att dra nytta av den. Det finns de som kan slås av hennes direkta sätt att vara, sa hon då.

Anne Sophie Callesen, som nyligen arbetade med Rosenkrantz-Theil som utbildningstalesman för radikala liberala partiet, håller med om denna egenskap.

– Hon deltar inte i några popularitetstävlingar. Jag skulle inte säga att hon inte bryr sig om vad andra tycker om henne, men det driver henne inte att vara populär. Hon är mer mån om att få igenom sina idéer och få saker i hamn, säger hon. 

Detta lyste bland annat igenom när Pernille Rosenkrantz-Theil förhandlade fram det mycket kontroversiella avtalet om fördelningen av elever på gymnasiet, som sedan har tagits bort av den socialdemokratiskt ledda regeringen.

– Det måste ha gjort ont personligen för många att anklagas för att beröva unga människor deras fria val, för att vara betongsocialist och allt möjligt. Men min känsla är att det inte är något som hon går hem och gråter i kudden över. Till stor del är det en bra egenskap att ha i politiken, men ibland kan det också vara bra att vara lite mer lyssnande eller lyhörd för kritik, säger Anne Sophie Callesen.

Enligt Mai Mercado, som under många år arbetat nära Pernille Rosenkrantz-Theil som först barn- och socialminister och sedan utbildningstalesman för Konservativa partiet, är det bara halva sanningen om den nya social- och bostadsministern när hennes tidigare kollegor beskriver henne som en ledande karaktär.

– Många ser henne nog så. Det tar tid att komma under hennes hud, men när man väl gör det upptäcker man en annan Pernille, säger hon.

De två politikernas många möten och förhandlingar har gett henne intrycket av en "passionerad, ideologisk och mycket beslutsam" socialdemokrat, som inte minst är mycket lojal.

Mai Mercado beskriver bland annat hur Pernille Rosenkrantz-Theil bör få mycket av äran för att arbetsmiljön i utbildningsutskottet, som enligt den konservativa ex-ministern var "fruktansvärd" efter valet 2019, snabbt förbättrades avsevärt.

Specifikt betonar hon att Rosenkrantz-Theil initierade flera tematiska möten, där hon bjöd in både berörda intressenter och kommittén. Det blev grunden för ett bättre förhandlingsklimat, säger Mercado.

– Hon lyckades skapa ro i skolfrågan, säger hon.

Bostads- och socialpolitisk skribent

I det sammanslagna social-, bostads- och äldredepartementet kommer Pernille Rosenkrantz-Theil att ansvara för att förbättra förutsättningarna för personer som upplever hemlöshet, funktionsnedsättning, psykisk ohälsa och barn och unga i behov av särskild hjälp.

Det är ämnen som Pernille Rosenkrantz-Theil har intresserat sig för länge.

Hon ingår i den grupp av relativt yngre socialdemokrater som består av bland andra den tidigare bostadsministern Kaare Dybvad Bek, Peter Hummelgaard och Mattias Tesfeaye, som under åren fram till bildandet av den socialdemokratiska regeringen skrivit ett flertal politiska debattböcker.

Då pläderade Rosenkrantz-Theil för tidiga insatser på det sociala området och sköt skarpt mot Finansdepartementets beräkningsmodeller i boken ”Det lönar sig att investera i människor”, som hon gav ut tillsammans med den nuvarande ministerkollegan Ane Halsboe-Jørgensen.

2019 skrev hon boken ”Vilket välfärdssamhälle?”, där hon rasar över hur samhällets skyddsnät i hennes ögon är för vidmaskat och bland annat lämnar barn och medborgare som drabbats av alkoholism, psykisk ohälsa, våld, skilsmässa och sexuella övergrepp utan nödvändig hjälp.

Här diskuterar hon också hur marknadskrafterna inte räcker till för att skapa de blandstäder och bostadsområden som enligt henne är idealiska.

”Marknaden är usel på att skapa sammanhållning och göra val för mänskliga samhällen. Ändå låter vi marknaden bestämma hur vi organiserar oss alldeles för mycket”, skriver hon i boken.

Boken beskrevs som en ”välbehövlig bok om socialpolitik som alltför länge har överskuggats av sysselsättningspolitiken” av tidningen Informations recensent.

Arbetsprestationen måste förändras

Men vad mer specifikt kommer Pernille Rosenkrantz-Theil att driva och ansvara för som ny social- och bostadsminister?

En titt på plattformen för det nya regeringssamarbetet mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna visar på höga ambitioner inom de områden som Pernille Rosenkrantz-Theil fått ansvar för.

Här framgår det till exempel att partierna vill lägga ner arbetsförmedlingarna, sätta ”de enskilda arbetslösa i centrum” och ge kommunerna större frihet i sitt sysselsättningsarbete.

Det är nog politik som mest naturligt kommer att ligga främst hos ministerkollegan och författaren Ane Halsboe-Jørgensen, men Pernille Rosenkrantz-Theil kommer också att vara en viktig del av insatsen.

Förändringarna av sysselsättningsinitiativen ska nämligen följas av en helt ny politik för socialt utsatta människor - en där de ”bemöts med värdighet och på ett sätt där vi tar mycket bättre hand om dem som behöver det mest.”

När Pernille Rosenkrantz-Theil nu sätter ord på vad hon vill ha ut av sin ministertid använder hon liknande ord.

– Det är otroligt avgörande för mig att lyfta de mest utsatta ur arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sa hon till Altinget i samband med tillträdet i december.

I en lång rad mer och mindre konkreta initiativ beskriver regeringspartierna att de bland annat ska ta initiativ till att insatser för socialt utsatta människor i större utsträckning sker på deras egna villkor, att principen Bostad först ska tillämpas mer i kampen mot hemlöshet och att detta ska förbättra livet för både missbrukare och sexarbetare.

När det gäller bostadspolitiken är de fasta löftena i regeringens plattform glesare, men ett bostadsförslag har aviserats som ett  med ett tydligt liberalt avtryck, vilket ska fokusera på förstagångsköparnas utmaningar att komma in på bostadsmarknaden.

”Exakt noll har hänt”

Det blir med andra ord mycket att göra för Pernille Rosenkrantz-Theil. Men det är inte första gången hon får ansvaret för ett ambitiöst politiskt program.

När hon tillträdde som barn- och utbildningsminister var det bland annat med uppgiften att ta ställning mot de muslimska friskolorna, justera balansen mellan grundskolan och friskolorna och se till att antagningen av elever i skolor och ungdomspedagogik i större utsträckning skulle spegla befolkningens sammansättning.

När hon avgick som minister sa departementschefen Kent Harnisch i ett tal att hon hade landat ”ett vansinnigt antal politiska affärer” under sin tid.

Samtidigt beskrev han ministern som en blandning av en motorcykel och en supertanker, eftersom hon både kommer igång snabbt och håller högt tempo.

Det är dock tveksamt om det faktum att Rosenkrantz-Theil ofta lyckades samla stöd för politiska överenskommelser också har inneburit faktisk leverans på de höga ambitioner som lanserades 2019.

Fyra år senare står det klart att de mest centrala socialdemokratiska ambitionerna på skolområdet inte har förverkligats, och därför skrev tidningen Berlingske i en analys i december att resultaten av det övergripande socialdemokratiska skolprojektet framstår som något ”suddiga”.

Enligt Mai Mercado har Pernille Rosenkrantz-Theil också varit bättre på att initiera åtgärder än att genomföra dem.

– Pernille är väldigt bra på att vara ideologisk, men hon har saknat genomförandekraft. Hon har till exempel gett flera intervjuer till Altinget, där hon är väldigt precis med vad hon vill uppnå angående inkludering, men exakt noll har hänt. Man kan inte ens komma med en politisk spinn-historia om vad som hänt, för det finns ingenting att berätta, säger Mai Mercado.

Därför är Anne Sophie Callesens bedömning också att Pernille Rosenkrantz-Theils många avtal inte betyder att hon varit en stor reformator av skolsystemet.

– Hon är bra på att sätta agendan och skapa debatt. Enligt min mening har vissa avtal och förhandlingar varit av mer symbolisk betydelse, medan vissa stora utmaningar för skolorna har förblivit olösta. Men det speglar förstås också den dåvarande regeringens prioriteringar, säger hon.

Frågan är nu om motorcykeln, ideologen och supertankern Pernille Rosenkrantz-Theil kommer att lyckas bättre med att omsätta de denna gång lika höga ambitionerna för landets socialt utsatta i konkret verklighet.

 

Altinget.dk har skickat in artikeln till Pernille Rosenkrantz-Theil för kommentar, men hon har inte velat bidra.

 

Den här artikeln är översatt från danskan och publicerades först på Altinget DK

Forrige artikel AF ska kartlägga ukrainaflyktingars kompetens – ”får inte bli pappersprodukt” AF ska kartlägga ukrainaflyktingars kompetens – ”får inte bli pappersprodukt” Næste artikel Kontroll över utländska fastighetsköp kan dröja Kontroll över utländska fastighetsköp kan dröja
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.