Inför M-stämman: Föreslår skärpning av regler för studieförbunden

Moderaterna föreslår en kraftig reform av systemen för studieförbundens bidrag. ”Vi behöver genomlysa hur finansieringen ser ut och vad pengarna går till”, säger Therez Almerfors, som har lett arbetet med att ta fram partiets nya utbildningspolitik.

Följande förslag finns med bland de 123 punkter som ska tas upp på Moderaternas partistämma i Umeå den 19–22 oktober.

Moderaterna ska verka för att:

  1. genomföra en djupgående extern granskning av studieförbundens verksamhet
  2. utbetalningar till studieförbunden sker via den nya utbetalningsmyndigheten
  3. bidragsfinansiering från studieförbund faller in under reglerna om redovisning och offentlighet
  4. utreda hur systemet med finansiering av och via studieförbund ska utformas för att motverka fusk och värna skattebetalarnas pengar

Pengarna ska användas rätt

Therez Almerfors är vice ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala. Det är hon som tillsammans med en arbetsgrupp på närmare 30 företrädare har tagit fram förslagen till Moderaternas nya utbildningspolitik.

Vad är det för sorts granskning ni ser framför er, utöver den som exempelvis Riksrevisionen gjorde? 

– Riksrevisionen har konstaterat att man behöver genomlysa det här. Det vill vi säkerställa att man också gör så att vi ser att pengarna ska gå till rätt saker, säger Therez Almerfors till Altinget. 

{{toplink}}

– Vi behöver genomlysa hur finansieringen ser ut och vad pengarna går till för att kunna ta en diskussion om pengarna är på rätt nivå eller om det behöver förändras. 

Nedskärningar möter kritik

I regeringens budgetproposition skärs studieförbundens anslag ned med 250 miljoner nästa år och sedan 500 miljoner till 2026. Något som mött hård kritik från såväl opposition som från Folkbildningssverige.

Har du några funderingar kring Christer Nylanders utredning? Man kan tänka sig att det kommer fram en del fakta där? 

– Jag har förmån att sitta i Sveriges kommuner och regioners utbildningsberedning. Där var han och drog det nu senast, men jag kunde konstatera att han inte kommit fullt ut så långt så det fanns inte så mycket förslag än. Men det är absolut något som ska in. Den kommer vi att välkomna så fort utredningen har kommit längre, säger Therez Almerfors. 

,

Forrige artikel Bud för kolsänkemarknad klart – miljöutskottet vill se fler krediter Bud för kolsänkemarknad klart – miljöutskottet vill se fler krediter Næste artikel Riksdagen håller tyst minut efter terrordådet Riksdagen håller tyst minut efter terrordådet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.