Inför SKR-kongressen: Lutar åt rödgrönt maktskifte

Efter att ombudsfördelningen till vårens valkongress presenterats kan det bli maktskifte i Sveriges kommuner och regioner (SKR). Anders Henriksson (S), andre vice ordförande, nomineras till ordförandeposten: ”Vi kommer att söka stöd för ett maktskifte”.

Socialdemokraternas valframgångar i landets kommuner och regioner får nu konsekvenser för SKR:s politiska ledning. 451 ombud har valts av region- och kommunfullmäktigen och då får konstellationen S+V+MP 203 mandat mot M+L+C+KD:s 183. Landets sjukvårdspartier får samsas om ett enda ombud. 

Anders Henriksson (S) är nominerad till ordförandeposten av flera distrikt, men vill inte ta ut något i förskott utan låta partiets valberedning jobba.

– Jag står till förfogande i och med att jag är nominerad, säger han till Altinget.

Socialdemokraterna kommer nu att inleda samtal med andra partier för att få till ett maktskifte. Sedan SKR bildades har det funnits en praxis att största block bildar styre. Men vilka partier som är aktuella vill Anders Henriksson inte svara på.

– Det är för tidigt att gå in i den diskussionen. Men vi kommer inte att samtala med Sverigedemokraterna och sjukvårdspartierna.

Möjligt maktskifte

Att det skulle kunna bli ett maktskifte har Anders Henriksson anat ett tag.

– När vi såg valresultatet i höstas gav det signaler om att det fanns goda möjligheter, men det har varit lite fjärilar i magen innan ombudsvalet var klart. Det känns skönt i dag, säger Anders Henriksson.

Blockfördelningen inom SKR har inte förändrats utifrån regeringsunderlaget. Inför ombudsvalet har det funnits valteknisk samverkan mellan S+V+MP och mellan partierna i gamla Alliansen.

SKR:s nya politiska ledning väljs den 21 mars.

Forrige artikel Utredningar att ha koll på 2023 Utredningar att ha koll på 2023 Næste artikel Så mycket tjänar regeringens tjänstemän Så mycket tjänar regeringens tjänstemän
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.