Utredningar att ha koll på 2023

Under 2023 ska flera tunga utredningar gå i mål. En arbetar för att få den nya Utbetalningsmyndigheten på plats, och en annan kan föreslå nya grundlagsändringar. Redan i mars presenterar Anna Kinberg Batra sitt betänkande om statens roll på betalningsmarknaden.

Servicekontorens effektivitet ska utredas

Namn:En effektivare samordning av administrativa tjänster genom Statens servicecenter

Särskild utredare: Gunnar Larsson

Ansvaret för landets servicekontor flyttades för tre år sedan från myndigheterna till Statens servicecenter (SSC).

Kontorens uppgift är att förse privatpersoner och bolag med enklare service från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Särskilda utredaren Gunnar Larsson har fått uppdraget att utvärdera hur centraliseringen av tjänsterna har påverkat statsförvaltningens effektivitet.

Riksrevisionen pekade i slutet av förra året på en rad brister i verksamheten i en granskning. En del av dem kunde härledas till att ansvaret har flyttats.

– I dag kan man inte säkerställa att alla får en likvärdig och god service, sa projektledaren för granskningen, Daniel Bjerstedt, till Altinget i december.

Utredningen ska senast redovisas den 15 september.

{{toplink}}

Fler kan omfattas av övergångsrestriktioner

Namn:Övergångsrestriktioner för att stärka förtroendet för offentlig verksamhet

Särskild utredare: Karin Almgren

När förra S-energiministern Ibrahim Baylan lämnade regeringen fick han inte ta uppdrag inom energisektorn förrän ett år efter avhoppet. Detta på grund av lagen om restriktioner vid statsråds och statssekreterares övergång.

Särskilda utredaren Karin Almgren ska utvärdera om syftena med lagen har uppnåtts, och även ta ställning till vilka som bör omfattas av sådana övergångsrestriktioner.

Syftet med utredningen är att stärka förtroendet för den offentliga verksamheten. Almgrens slutdatum är den 31 augusti.

Nya Utbetalningsmyndigheten

Namn:Inrättande av Utbetalningsmyndigheten

Särskild utredare: Mikael Westberg

En ny myndighet ska administrera ett system med transaktionskonto som ska hantera alla betalningsordrar från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Skatteverkets skattekonto.

Arbetet inför den nya Utbetalningsmyndigheten leds av särskilda utredaren Mikael Westberg.

Den var till en början tänkt att placeras i Södertälje, men i december fattades beslutet att byta lokaliseringsort – till Stockholmsområdet.

{{toplink}}

Nu pågår rekryteringen av personalstyrkan som kommer att bestå av runt hundra anställda.

– Vi börjar nu i en första omgång att söka ett antal avdelnings- och stabschefer som tillsammans med generaldirektör och styrelse ska leda myndigheten, sa Mikael Westberg till Altinget tidigare i vintras.

– Men snart kommer vi också söka medarbetare och andra specialister som kommer behövas redan under 2023 för att ha tillräcklig förmåga på plats.

Inrättandet kan pågå året ut då slutdatumet är satt till den 31 december.

Försöksverksamhet i fler kommuner

Namn:Försöksverksamhet i kommuner och regioner

Särskild utredare: Anders Teljebäck

En växande befolkning har lett till nya och förändrade behov i fråga om exempelvis personalförsörjning, investeringar och samhällsservice.

Särskilda utredaren Anders Teljebäck leder därför en utredning om försöksverksamhet i kommuner och regioner.

Uppdraget är att bedöma om staten bör främja fler försöksverksamheter, vilket kan innebära en möjlighet för kommuner och regioner att testa nya metoder, som nya sätt att samverka på eller ny teknik.

Slutredovisning ska ske senast den 14 december.

Ex-partiledare leder Betalningsutredningen

Namn:Statens roll på betalningsmarknaden” eller ”Betalningsutredningen

Särskild utredare: Anna Kinberg Batra

Förra M-partiledaren Anna Kinberg Batra leder Betalningsutredningen som ska utreda statens roll på betalningsmarknaden.

Kinberg Batra ska bland annat kartlägga hur betalningsmarknaden ser ut, bedöma hur den kommer att se ut i framtiden och kartlägga rollfördelningen mellan staten och näringslivet. Hon ska också ta ställning till behovet av att Riksbanken ger ut digitala centralbankspengar, så kallade e-kronor.

Utredningen har tillsatts bland annat till följd av digitaliseringen och det minskande användandet av kontanter. Sista datum är den 31 mars.

Utredning kan leda till grundlagsändring

Namn:En översyn av regleringen om krigsdelegationen, var riksmötet hålls och regeringens normgivningskompetens i allvarliga fredstida kriser

En parlamentariskt tillsatt kommitté ska utreda hur regeringsmakten vid kris ska se ut.

Vid en presskonferens 2020 påpekade Stefan Löfven att grundlagen innehåller tydliga möjligheter för regeringen att skydda svenskarna vid krig och krigsfara, men inte lika tydliga sådana vid civila kriser såsom coronapandemin.

Kommittén ska därför göra en översyn av regeringens normgivningskompetens i allvarliga fredstida kriser och ska också se över regleringen om krigsdelegationen och var riksmötet hålls vid sådana krissituationer.

Uppdraget ska senast redovisas den 15 november.

Beslutskedja: Statens roll på betalningsmarknaden

18/11
2020
11/12
2020
18/12
2020
26/2
2021
14/5
2021
4/6
2021
11/6
2021
13/1
2023
3/2
2023
31/3
2023
31/3
2023
3/4
2023
5/4
2023
14/6
2023

Forrige artikel S vill ha regemente i Kiruna – svalt intresse från regeringen S vill ha regemente i Kiruna – svalt intresse från regeringen Næste artikel Inför SKR-kongressen: Lutar åt rödgrönt maktskifte Inför SKR-kongressen: Lutar åt rödgrönt maktskifte
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.