Inga kvinnor i Regeringskansliets topp

På Ulf Kristerssons statsrådsberedning är alla statssekreterare män. Andelen kvinnor bland Regeringskansliets statssekreterare sjönk till drygt en tredjedel när den nya regeringen fick bestämma. Något som inte förvånar statsvetaren Jenny Madestam.

När Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ensamt stod vid rodret var det i princip lika många män som kvinnor bland Regeringskansliets statssekreterare.

Efter att den nya regeringen tillträtt är i stället två tredjedelar män.

På statsrådsberedningen närmast statsminister Ulf Kristersson saknas helt kvinnor bland de sju statssekreterarna.

Statsvetaren Jenny Madestam har skrivit boken ”Maktens kvinnor”:

– Utifrån att vi lever i en tid där jämställdhet är viktigt generellt, och Sverige slår sig på bröstet för att vara ett av världens mest jämställda länder, så är det klart att det kan höjas på ögonbrynen när ingen av statssekreterarna i statsrådsberedningen är kvinna, säger hon till Altinget.

Enbart kvinnor på socialdepartementet

Av 36 statssekreterare på Regeringskansliet är 13 kvinnor. Av dessa jobbar fyra på socialdepartementet.

Ägs socialpolitiken av kvinnor?

– Absolut. Och man kan verkligen se att regeringen på något sätt lever upp till stereotyperna om manligt och kvinnligt, att kvinnor får de ”mjukare” frågorna och männen de ”hårdare”, säger Jenny Madestam.

Frågan om kön spelar någon roll är en politisk sådan, enligt Madestam. När det kommer till Moderaterna och rekrytering så är kön inget som man fäster någon särskild stor vikt vid. Av den anledningen är det inte så konstigt att andelen kvinnor har blivit mindre sedan den nya regeringen kom till makten, och inte alls finns representerade bland statssekreterarna på statsrådsberedningen, menar Madestam.

– Frågar man de som har rekryterat dem så blir svaret att det inte är några problem, eftersom de valde dem som var de mest kompetenta. Det här är någonting som man säger uttryckligen, och som man alltid har sagt uttryckligen. Det är utifrån att det finns en kritik mot den så kallade identitetspolitiken och att människor inte ska reduceras till sitt kön, eller sin hudfärg.

Kvinnor får personalansvaret

Fler kvinnor finns på lägre positioner i den politiska staben, och när det kommer till stabscheferna är det i stället männen som är i minoritet.

– När det kommer till statssekreterare och topprekryteringar så handlar det om personer i ett visst skikt. Vi vet att ju högre upp i organisationer man kommer, desto skevare könsfördelning är det, säger Jenny Madestam och fortsätter: 

– Men på de lägre positionerna är det inte så konstigt att det blir en jämnare fördelning. Inte minst eftersom jag skulle ana att det där finns en lägre medelålder än hos statssekreterarna.

Altinget har sökt Moderaterna för en kommentar men de har inte återkommit.

Forrige artikel Böter ska förhindra läkemedelsbrist Böter ska förhindra läkemedelsbrist Næste artikel Bättre EU-samarbete ska öka antalet utvisningar Bättre EU-samarbete ska öka antalet utvisningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.