Internmoms: Medborgarskolans bakslag i rätten – ”Kommer överklaga”

I ett principiellt viktigt fall har Kammarrätten i Stockholm avslagit Medborgarskolans begäran till Skatteverket om att slippa internmoms för 2016. ”Vi kommer att ansöka om prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen. Är det så att Högsta förvaltningsdomstolen inte bifaller ansökan, så måste det till en lagändring”, säger Ann-Sofie Olding, förbundschef för Medborgarskolan.

Samtidigt som civilsamhället i vid bemärkelse har lyckats få med sig en enig riksdag på att internmomsen för ideella organisationer bör avskaffas, så har studieförbundet Medborgarskolan drivit ett pilotfall i förvaltningsdomstolarna.

{{toplink}}

De fick betala internmoms för räkenskapsåret 2016 och tog Skatteverket till Förvaltningsrätten i Uppsala. 2019 fick de avslag. De överklagade till Kammarrätten i Stockholm och har nu fått avslag även där – trots att Svenska kyrkan fått rätt i ett liknande fall.

Kyrkans ”särskilda status”

Kammarrätten hänvisar till Skatteverket, som anser att Medborgarskolans överklagande ska avslås. De skriver att ”…utgången i HFD 2021 ref. 2 beror på Svenska kyrkans särskilda status”.

Ann-Sofie Olding är förbundschef på Medborgarskolan.

– Efter Svenska kyrkans dom tycker vi att domstolen har gjort fel bedömning i vårt fall. Jag är själv skattejurist och har talat med flera kollegor som håller med. Vi kommer att ansöka om prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen. Är det så att domstolen inte bifaller vår ansökan, så måste det till en lagändring, säger hon till Altinget.

Vad får detta för konsekvenser för er?

– Att mer av statsbidraget går till skatt i stället för till folkbildning. Staten ger pengar med ena handen och tar tillbaka dem med den andra. Det enda vi har försökt göra är att organisera arbetet så kostnads- och kvalitetseffektivt som möjligt.

Har ni räknat på vad detta betyder för er ekonomiskt?

– Under den här perioden, någonstans mellan sju och åtta miljoner kronor. Det handlar om cirka 1,5 miljoner per år som vi betalar i internmoms.

Fanns det något samarbete med andra organisationer, där fler ville pröva frågan?

– Det började med att vi fick beslut från Skatteverket någon gång 2017 eller 2018, då vi dessutom fick skattetillägg. Då tog jag upp det i branschstyrelsen, som ställde sig bakom att Medborgarskolan anlitade en momsexpert. Då gick Studieförbunden i samverkan in och det gjordes till en branschfråga, så vi är ett pilotfall för studieförbunden. Men det här drabbar även idrottsrörelsens och Svenskt näringslivs medlemmar.

Hur ser ni på detta framåt när det gäller politiken?

– Riksdagen fattade ett enhälligt beslut om att frågan ska snabbutredas, så vi förväntar oss att regeringen agerar. Den tidigare regeringen har hävdat att det inte går, på grund av ett EU-direktiv. Men varför kan i så fall Danmark göra det utifrån samma EU-direktiv? Och vi är bara ett studieförbund bland många. Man kan undra hur mycket pengar som försvinner från folkbildning varje år, om det här ska vara gällande praxis.

Kan ni inte bara organisera om er?

– Nej, vi är påtvingade den här organisationsstrukturen via Folkbildningsrådet. Vi måste ha en centralorganisation och minst fem lokala förbund som är självständiga juridiska personer, säger Ann-Sofie Olding.

Altinget har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) för att få veta vad som händer med frågan om internmomsen. Via hennes pressekreterare kommer ett skriftligt svar:

”Regeringen är medveten om att momsreglerna skapar mycket krångel för föreningar. Samtidigt styrs detta av ett EU-direktiv. En utredning har lämnat förslag till en ny momslag som finansdepartementet just nu tittar på hur man kan gå vidare med. Där är reglerna för föreningar en del.”

Forrige artikel Luhr: ”Vi behöver en politik som stöttar cirkulärt byggande” Luhr: ”Vi behöver en politik som stöttar cirkulärt byggande” Næste artikel Lönen lockar sjuksköterskorna till batterifabriken Lönen lockar sjuksköterskorna till batterifabriken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.