Luhr: ”Vi behöver en politik som stöttar cirkulärt byggande”

Ett uppdaterat investeringsstöd, en stadsplanering som flyttar fokus från bilismen och fokus på cirkulära byggandet. Det är några av de första förslagen som Katarina Luhr lägger fram som ny bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Jan Riise utsågs till ledamot i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet efter riksdagsvalet.

Men när partikollegan Åsa Lindhagen valde att lämna riksdagspolitiken för att bli borgarråd i Stockholms stad gick den lediga riksdagsplatsen som uppstod till Katarina Luhr. Efter eget önskemål fick hon ta över platsen i civilutskottet och därmed bli ny bostadspolitiskt talesperson. 

– Jag var väldigt glad över att hamna i civilutskottet för där finns frågor som jag har jobbat med tidigare, klimatkrav på byggnader, klimatklassning av byggmaterial, energieffektivisering, de frågorna tar jag med mig från min tidigare roll, säger Katarina Luhr till Altinget. 

Senast kommer Luhr från rollen som miljö– och klimatborgarråd i Stockholms stad, en post hon haft sedan 2014. Men hon har också varit ledamot i styrelsen för Stockholm Vatten.  

Fokus på cirkulärt

Under mandatperioden vill Katarina Luhr bland annat fokusera på att främja återbruk av byggmaterial. I en av sina första motioner som riksdagsledamot föreslår hon, tillsammans med Janine Alm Ericson (MP) och Annika Hirvonen (MP), ett nationellt mål för att öka andelen byggmaterial som återbrukas eller återanvänds från rivning, renovering och nybyggnation. 

– Jag vill gärna se att vi fokuserar på klimatsmarta byggmaterial och att få i gång cirkulära byggprocesser. Jag vill att vi får i gång en politik som stöttar det cirkulära byggandet, säger hon. 

Hon ser samtidigt att det under mandatperioden kommer behövas insatser för att hålla uppe byggtakten när ekonomin saktar in. 

– Det är tydligt att vi går in i en lågkonjunktur, men att det samtidigt finns ett fortsatt stort behov av bostäder. Jag ser att det behövs olika sätt för att gynna bostadsbyggandet och det är lite frustrerande att investeringsstödet för att bygga hyresrätter och studentbostäder tagits bort tillsammans med energieffektiviseringsstödet för flerfamiljshus. Det är lite dumt i en lågkonjunktur.

I ytterligare en motion som hon nyligen lagt fram tillsammans med flera partikamrater, föreslås att investeringsstödet återinförs. Men förutom att stödet går till att stötta byggande av hyresrätter och studentlägenheter, ska stödet enligt förslaget också gå till att bygga om befintliga bostäder för att stävja trångboddhet för bland andra barnfamiljer. 

Öppnar för omställning

Även om Luhr tror att lågkonjunkturen kommer innebära ett behov av stöd från staten i form av ett investeringsstöd tror hon inte att inbromsningen i ekonomin innebär sämre förutsättningar för klimatomställning, snarare tvärt om. 

– Just för att det faktiskt kan bli påtagligt billigare att använda sig mer av cirkulära byggmaterial och att vi kan använda oss av det vi annars kastar. Men jag ser att det är ganska många åtgärder som behövs för att få i gång det cirkulära tänket inom byggindustrin. 

I den gemensamma motionen föreslår Miljöpartiet också att det tas fram ett nationellt mått på boendesegregation för att kunna utöka arbetet med att få till blandade bostadsområden och att bostadsförsörjningslagen blir tvingande för kommunerna. Samt att kravet på parkeringar vid nybyggnation slopas i Plan- och bygglagen, ett förslag som hänger ihop med att flytta fokus från ”bilism till mobilitet” och ett behov av en övergripande utveckling av stadsplaneringen, enligt Katarina Luhr. 

– Jag tror att vi redan är på väg åt ett håll där vi använder bilen mindre och vill göra saker lokalt. Men då måste det också finnas möjligheter i områdena där vi bor att fika eller att gå till en park. Det såg man inte minst under pandemin att parkerna blev mer av ett offentligt rum där man möttes än de varit på länge. Man behöver ha en bättre stadsplanering där människor både kan leva och bo på samma ställe och som man inte kör fram och tillbaka till. 

Forrige artikel Satt åtta år som försvarsminister – nu vill Hultqvist ha lobbyregister Satt åtta år som försvarsminister – nu vill Hultqvist ha lobbyregister Næste artikel Internmoms: Medborgarskolans bakslag i rätten – ”Kommer överklaga” Internmoms: Medborgarskolans bakslag i rätten – ”Kommer överklaga”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.