Internmomsen: ”Civilsamhället har dragit åt samma håll”

”Jag applåderar lite försiktigt, men applådåskorna väntar vi med till vi ser vilka praktiska konsekvenser beslutet får”, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. På samma sätt reagerar nästan alla som Altinget har talat med efter regeringens besked om internmomsen.

– Banbrytande var väl att Svenska kyrkan fick gehör i Högsta förvaltningsdomstolen om att slippa ”internmomsas”. Nu verkar det som att vår herres nåd sprids och kommer flera av oss andra till del också, säger Björn Eriksson till Altinget.

Som danskarna

Det var i måndags som Altinget kunde avslöja nyheten om att en förändring av internmomsen finns med i den proposition som regeringen överlämnade till riksdagen under tisdagen.

{{toplink}}

– Det är väl samtidigt lite av ”Sent ska syndaren vakna”. Nu rör det på sig efter att alla riksdagens partier har uttryck sin gemensamma uppfattning. Vi vet som sagt inte de praktiska konsekvenserna. Men om man nu lägger sig på mininivån så hoppas jag att vi, som danskarna, klarar oss utan fördyrande och försvårande praxis, säger Eriksson.

Nystaprojektet

En av dem som har arbetat länge med frågan, både för Civilsamhällets organisationer i samverkan (Civos) och för Studieförbundens räkning, är David Samuelsson.

– Vi har nått hit för att många i civilsamhället har dragit åt samma håll: Riksidrottsförbundet, Fremia och alla inom Nystaprojektet, säger han till Altinget.

Som så många andra som Altinget har varit i kontakt med under veckan är han glad, men vill se hur de nya skrivningarna kommer att tillämpas.

 – Det är väldigt glädjande att regeringen tar steg i riktning mot att få bort den eländiga internmomsen. Det är jättebra att de har visat lyhördhet för civilsamhällets problem, säger han till Altinget, och fortsätter:

– Men det finns en osäkerhet kring hur långt det räcker. Vi hade velat säga att regeringen nu har löst problemet, men den slutsatsen vågar jag inte dra innan vi ser hur den nya lagstiftningen tillämpas. Det slutliga avgörandet är vad som händer i relation till Skatteverket och domstolarna.

Fruktar övernitisk tolkning

Han nämner exemplet med hur Medborgarskolan först förlorade mot Skatteverket och sedan mot två instanser i domstolar.

{{toplink}}

– Kommer Skatteverket att vara övernitiska? Vi tycker att de har varit det, säger han.

– Studieförbundet Vuxenskolan betalar flera miljoner varje år i internmoms för vad som egentligen är traditionell arbetsdelning, med till exempel personal och IT-frågor. Staten gör ju samma sak via Statens servicecenter. Vill man ha kvalitet så går det inte att ha en ideell person som jobbar med det halv tio på kvällen.

S: Vi utformade förslaget

Socialdemokraternas Mikael Damberg hade i sin roll som finansminister ansvaret för frågan före regeringsskiftet. Han kommenterar med ett skriftligt svar till Altinget.

– Bra att man går vidare med förslaget som S-regeringen utformade förra mandatperioden. Det viktiga nu är att se till att lösningen får rätt effekter för civilsamhället, det kommer jag fortsätta att bevaka.

Malin Danielsson, riksdagsledamot för Liberalerna, var en av dem som hade motionerat i frågan. Även hon nämner den praxis som kommer att utarbetas.

– Jag är oerhört glad att regeringen hörsammade det tillkännagivande som gjordes utifrån min med fleras motioner. Det är ett steg i rätt riktning. Nu återstår och se om det är tillräckligt, vi får följa praxis och kommer inte släppa frågan, säger hon i en skriftlig kommentar till Altinget.

En av de viktigaste frågorna

Björn Eriksson betonar frågans tyngd.

– Det är många frågor som är viktiga för oss inom idrotten – men få är så viktiga som den här. Den kan frigöra kraft för våra medlemmar att hålla på med idrott i stället för att sitta med momsredovisningar och administration.

Forrige artikel Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något” Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något” Næste artikel Gruvbranschen påminner regeringen om färdiga förslag Gruvbranschen påminner regeringen om färdiga förslag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.