Gruvbranschen påminner regeringen om färdiga förslag

Regeringen vill ha fler gruvor och utlovar en utredning som ska undanröja hinder för gruvindustrin. Men branschorganisationen Svemin påminner om att förslag ligger klara. ”Det viktiga är att en ny utredning inte förhindrar att man genomför de bra förslagen som redan finns”, säger vd Maria Sunér.

Det öppnas för få gruvor. Därför avser regeringen att tillsätta en utredning under året bland annat med syfte ”att förenkla och förtydliga tillståndsprocesser och andra hinder för att starta gruvor”.

Det framgår av en debattartikel om en strategi för norra Sverige med anledning av EU-kommissionens besök i Kiruna, undertecknad av ministrarna Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Andreas Carlson(KD).

Det regeringen avser är dock inte att tillsätta en särskild gruvutredning, enligt energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) pressekreterare. Det ministrarna syftar på i debattartikelns gruvavsnitt är den utredning som utlovats i Tidöavtalet, under rubriken ”Miljötillståndsprocesserna förenklas och förkortas”. Syftet är att göra miljötillståndsprocessen mer flexibel, effektiv och förutsebar.

Svemin: Håll två tankar i huvudet

På gruv- och mineralnäringens branschorganisation Svemin är vd Maria Sunér nöjd med att gruvnäringen är i fokus för regeringen.

– Det är positivt att de nämner gruvnäringen och det är positivt att man vill öppna fler gruvor.

Men hon betonar också vikten av att regeringen inte tappar farten i arbetet med de förslag som redan finns.

– Det finns tre olika utredningar, alla betänkanden som lämnats relativt nyligen, som har vissa förslag som är bra. Det viktiga är att en ny utredning inte förhindrar att man genomför de bra förslagen som redan finns, säger Maria Sunér till Altinget.

De tre utredningar som Sunér syftar på är Klimaträttsutredningen (utredare Anders Danielsson), Miljöprövningsutredningen (utredare Peter Ardö) samt utredningen om en hållbar försörjning av metaller och mineral (utredare Helén Leijon).

– Det viktiga är att man klarar att hålla två tankar i huvudet samtidigt, både det man redan tittat på och saker som ska utredas vidare, säger Maria Sunér.

Det saknas inte ytterligare frågor att se över för att underlätta för gruvnäringen, enligt Sunér. Hon nämner saker som är kopplade till EU-rätten i vattendirektivet och art- och habitatdirektivet, men också att det inte är frågor som är specifika för just gruvnäringen.

– Låt det inte ta för lång tid. Ska det tillsättas en utredning, gör det i början av året, inte under året, säger hon.

Ingen proposition i vår

De förslag som ligger utredda och klara på Regeringskansliet – två av de nämnda utredningarna har redan varit ute på remiss – ser dock inte ut att förverkligas under det närmaste halvåret. I den propositionsförteckning som regeringen publicerade i veckan planeras ingen proposition kopplad till någon av utredningarna att lämnas över till riksdagen under perioden till och med september.

Delar av Miljöprövningsutredningens förslag ska genomföras, enligt Tidöavtalet. När regeringen kommer att gå fram med några av förslagen är oklart, klimat- och näringslivsdepartementet arbetar med utredningen enligt Tidöavtalet, lyder det korta svaret från klimat- och miljöministerns pressekreterare.

Forrige artikel Internmomsen: ”Civilsamhället har dragit åt samma håll” Internmomsen: ”Civilsamhället har dragit åt samma håll” Næste artikel Demokrativillkoren saknas i propplistan – men kan vara på gång Demokrativillkoren saknas i propplistan – men kan vara på gång
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.