Jamal El-Haj trotsar partiet – stannar kvar i riksdagen

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj sitter kvar i riksdagen trots partiets uppmaning att han skulle lämna sin plats. Nu blir han Socialdemokraternas första vilde. ”Oacceptabelt agerande”, säger Lena Hallengren (S), gruppledare.

Det var i fredags som Socialdemokraternas Skånedistrikt, genom riksdagsledamoten Niklas Karlsson, uppmanade El-Haj att lämna sin riksdagsplats. 

– Hans agerande har skadat Socialdemokraterna då han vid flera tillfällen satt sina egna intressen före partiet, sade han då

Jamal El-Haj, som bland annat kritiserats för sitt deltagande vid en konferens som kopplats till Hamas, har varit tyst hela helgen. Nu skriver han i ett brev till partistyrelsen, som Aftonbladet har tagit del av, att han lämnar partiet. Samtidigt skriver han att han är övertygad om att partiet ”är det bästa som har hänt Sverige i modern tid”.

”Dagens beslut är därför det mest smärtsamma jag har behövt fatta under hela mitt vuxna liv. Men det går inte att vara kvar när partiledningen inte längre har förtroende för mig och drevet har blivit alltför stort”, skriver han.

Däremot trotsar han partiets uppmaning och väljer att sitta kvar i riksdagen. Det är första gången Socialdemokraterna får en vilde i riksdagen.

”Jag kommer att behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag”, skriver han.

”Jag är, och kommer fortsatt vara, lojal med Sverige och det svenska folket och med det palestinska folket. Det går att älska två folk, det går att vara både svensk och palestinier”.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, kommenterar beskedet.

"Det här är ett oacceptabelt agerande av Jamal El-Haj och ytterligare ett bevis för att han sätter sina egna intressen före partiets", skriver hon till TT.

{{toplink}}

Forrige artikel Det finska presidentvalet är avgjort Det finska presidentvalet är avgjort Næste artikel Nytt styre reser sig ur Alliansens aska Nytt styre reser sig ur Alliansens aska
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.