Johan Ernestam ska utreda vinstförbud – aktiebolagens lämplighet ses över

En ny utredning ska lämna förslag på hur vinstutdelning i skolväsendet kan stoppas. Altinget har pratat med Lärarförbundets Johan Ernestam som utsetts till särskild utredare.

Statsminister Magdalena Andersson (S) annonserade vid en pressträff på söndagen vad hon beskrev som ”tre kraftfulla åtgärder för att återta den demokratiska kontrollen över skolan”, däribland en utredning om förbud mot vinstutdelning från skolverksamhet.

– Skattepengar ska gå till våra barns utbildning, lärare och skolböcker. Inte till vinster. Det räcker nu. Vi socialdemokrater vill förbjuda vinstuttag i skolan, säger statsminister Magdalena Andersson (S) i samband med att utredningen presenterades.

Till särskild utredare har regeringen utsett Johan Ernestam, utredare på Lärarförbundet. Han har tidigare medverkat som expert i Björn Åstrands utredning om en likvärdig skola.

– Det kommer handla om att se på andra länder som har löst det här på något sätt, och se om deras lösningar är genomförbara även i Sverige. Om inte får man hitta på något annat, säger Johan Ernestam till Altinget. 

I direktiven till utredningen nämns Nederländerna, Danmark och Norge. Ernestam pekar även ut ett annat land som en potentiell förebild.

– Chile har gjort den här transformationen redan i någon mening.  

Beakta ekonomisk stabilitet

Johan Ernestam ska bland annat utreda och föreslå hur ett förbud mot vinstutdelning kan införas, överväga hur man kan säkerställa att förbudet inte kringgås och föreslå lösningar för att befintliga aktörer ska kunna ställa om. Förslagen ska syfta till att öka kvaliteten och likvärdigheten i skolväsendet, enligt kommittédirektivet.

– En utmaning är: hur ska ett system där man har tagit bort vinstintresset fungera? Eftersom det system vi har är skapat med att det finns möjligheter att ta ut vinst, säger Ernestam. 

Är det möjligt att du landar i att aktiebolag helt enkelt inte är förenliga med uppdraget? 

– Det är en typisk fråga som utredningen kommer att få tänka över, huruvida det är så eller inte. Det ingår i uppdraget att fundera på om aktiebolagen är förenliga eller inte förenliga.

I arbetet med utredningen ska Ernestam även ”beakta kravet på ekonomisk stabilitet i huvudmännens verksamhet”. I direktivet anges exempelvis att enskilda huvudmän behöver generera ett visst överskott för att klara det långsiktiga behovet av investeringar i verksamheten.

Betänkandet ska redovisas senast den 29 februari 2024.

Nationellt skolvalsystem och förbud mot religiösa friskolor 

Statsministern presenterade även andra skolåtgärder vid pressträffen, däribland ett uppdrag till Skolverket att lämna förslag på hur ett nationellt system för skolvalet kan se ut. Regeringen avser även att ”inom kort” presentera ett förslag om förbud mot nya religiösa friskolor.

Beslutskedja: En skola utan vinstintresse

3/7
2022
5/7
2022
29/8
2022
1/11
2022
10/11
2022
19/9
2023
4/6
2024
28/2
2025
28/2
2025

,

Forrige artikel Anna Nergårdh: “Svårare att hålla fast vid de egna käpphästarna” Anna Nergårdh: “Svårare att hålla fast vid de egna käpphästarna” Næste artikel Överblick: Busch (KD) tar avstånd från omvändelseförsök och MP över riksdagsspärren – eller? Överblick: Busch (KD) tar avstånd från omvändelseförsök och MP över riksdagsspärren – eller?
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.