Överblick: Busch (KD) tar avstånd från omvändelseförsök och MP över riksdagsspärren – eller?

Miljöpartiet gläds åt ny mätning trots fortsatt osäkerhet. Omvändelseförsök av hbtq-personer i svenska församlingar. Vänsterpartiet vill se mer än vinstförbud i svensk skola. Hört i Almedalen.

Almedalsveckan fortsätter. På måndagen var det Moderaternas och Vänsterpartiets dag. Nooshi Dadgostar (V) fortsatte på Magdalena Anderssons (S) spår från dagen före, då statsministern bland annat presenterade en utredning om förbud mot vinstutdelning i svensk skola.

Dadgostar vill, utöver ett vinstförbud, också se att skolpengen avskaffas, att kösystemet försvinner, samt ett stopp för utförsäljning av skolfastigheter.

– Det är fler saker än vinster som är ett problem i svensk skola. Allt kommer inte lösas med ett vinstförbud. Vi har kommuner och de är väldigt olika. Tittar man på kommunfinansieringen så ger de mindre skolpeng till de svagare eleverna och mer till de starkare, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Altinget

Ebba Busch (KD) tar avstånd från omvändelseförsök

Flera religiösa församlingar erbjuder så kallade omvändelseförsök av hbtq-personer, visar en granskning från Dagens Nyheter. Tidningen har dels träffat personer som utsatts för olika former av försök, dels varit i kontakt med församlingar under en annan identitet. 

En av de församlingar som omfattas av granskningen och som har erbjudit verktyg för hur hbtq-personer kan ”omvändas” är Hillsongkyrkan. Kyrkan får statliga bidrag och har, enligt tidningen, kopplingar till Kristdemokraternas Ebba Busch, som på tisdagen håller tal i Almedalen.

I en intervju med P1-morgon fick partiledaren frågor om avslöjandet. 

– Vi har ställt oss bakom andra partiers förslag om att se över och försvåra möjligheterna till omvändelseterapi, där man försöker på något sätt omvända människor från det de är, säger KD-ledaren.

Miljöpartiet ökar i nya mätningar

Miljöpartiet får 4,9 procent i den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop. Det är en ökning med en procentenhet sedan förra månaden och första gången på över ett år som partiet klarar riksdagsspärren i en mätning.

– Det är ett jättepositivt besked inför valspurten, och också glädjande att se att väljarna uppmärksammar vikten av miljö- och klimatarbetet, säger Märta Stenevi (MP), språkrör, till Aftonbladet.

Men enligt Svensk väljaropinion, som också presenterades på tisdagen, ser läget inte lika ljust ut för partiet. Den sammanställning av fler opinionsmätningar som Sifo gjort på uppdrag av Ekot visar att Miljöpartiet visserligen ökar, men fortsatt ligger en bit ifrån riksdagsspärren (3,4 procent).

I stället är det Liberalerna som klarar spärren i Sifos sammanställning, med minsta möjliga marginal.  

– Det betyder att vi får ännu mer energi i vår kampanjorganisation, säger partiledare Johan Pehrson till Sveriges radio.

Hört i Almedalen

Altinget är på plats i Visby.

”Graden av konstruktivitet i den politiska diskussionen har gått ner ordentligt”

/Ekonomiprofessor John Hassler vid ett makroekonomiskt seminarium på tisdagsmorgonen.

”Det är noll intresse för att köpa vårt avfall”

/Jan-Erik Hellman på Vasakronan vid ett seminarium om vad som ska göras för att bromsa de ökade verksamhetsavfallsmängderna.

”Den kommunala skolan har jättestora problem”

/Daniel Riazat (V), utbildningspolitisk talesperson, vid seminariet Avskaffa marknadsskolan.

”Ett beslut som man inte får sova på ska inte tas. Men man kan ju sova ett år eller två”

/Widar Andersson, Folkbladet, tidigare riksdagsledamot (S), om takten i omställningen vid ett seminarium arrangerat av LKAB.

 

Forrige artikel Johan Ernestam ska utreda vinstförbud – aktiebolagens lämplighet ses över Johan Ernestam ska utreda vinstförbud – aktiebolagens lämplighet ses över Næste artikel Propp om demokrativillkor försenad – statssekreteraren kallar till möte Propp om demokrativillkor försenad – statssekreteraren kallar till möte
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.