Kan fler vägar för att finna guld i skogen få fäste hos ny regering?

Inom en ganska snart framtid ska Naturvårdsverkets stora utvärdering av möjligheterna att nå miljömålen vara klar. Det återstår att se hur en ny regering förhåller sig till rapporten. Det gäller inte minst avsnittet om Levande skogar som lär bli intressant läsning.

Mycket talar för att Sveriges nästa regering kommer att ha en något ambivalent inställning till miljömålen. Det vill säga om Ulf Kristersson ror förhandlingarna i land och bildar en regering som vilar på M, SD, KD och L.

När Naturvårdsverket i januari levererar sin stora rapport om läget i miljön och arbetet med att nå miljömålen – en fördjupad utvärdering som görs vart fjärde år – blir det därför extra intressant att följa hur slutsatserna och rekommendationerna tas emot av en nytillträdd regering. Det gäller särskilt det centrala miljömålet för skogspolitiken, ett mål med politisk sprängkraft: Levande skogar.

För-rapporter med läsvärde

De underlagsrapporter som har kommit så här långt talar för att det blir ett läsvärt kapitel. Skogsstyrelsens underlagsrapport till Naturvårdsverket som presenterades nyligen fick mycket uppmärksamhet, rapporten pekar på en fortsatt negativ utveckling för miljömålet Levande skogar. Men myndigheten skriver också i rapporten att det behövs ekonomiska styrmedel som gör det ekonomiskt lönsamt för skogsägare att ha skogar med höga naturvärden.

Skogsstyrelsen pekar också att skogspolitiken i dag är svårtolkad och inte riktigt hänger samman, med uttalade mål om frivillighet för skogsägarna å ena sidan och att skogar med höga naturvärden inte ska avverkas å andra sidan.

På flera ställen i sin rapport hakar Skogsstyrelsen i en helt annan färsk rapport, en problemanalys för den biologiska mångfalden i skogen från Naturvårdsverket. Den ska i sin tur ligga till grund för en analys av vilka styrmedel som krävs för att vrida utvecklingen för den biologiska mångfalden i produktionsskogarna åt rätt håll. 

Obalansen mellan skogsägare och samhälle

I sin problemanalys slår Naturvårdsverket om och om igen fast att dagens system och styrmedel ger skogsägarna få incitament att arbeta för att öka den biologiska mångfalden i sin produktionsskog. Tvärtom. En skog med höga naturvärden riskerar i dag att minska i värde.

"Vår analys visar att det finns en obalans mellan skogsägarens privata incitament att bidra till biologisk mångfald och samhällets önskan om ökad biologisk mångfald, vilket motiverar statlig styrning för att förbättra/öka den biologisk mångfalden i produktionsskogen." skriver Naturvårdsverket.

I rapporten ägnar Naturvårdsverket också en del utrymme åt att de privata skogsägarna i hög utsträckning är i händerna på virkesinköparna för råd om avverkning och skötsel av skogen. Det är aktörer som har virkeskvoter att fylla och därmed liten drivkraft att uppmuntra till ett skogsbruk som minskar virkesflödet. Dessutom finns det indikationer på att konkurrensen på virkesmarknaden är bristfällig, skriver Naturvårdsverket: "Hur detta påverkar val och beslut kopplat till ett biologisk mångfaldsanpassat brukande behöver utredas ytterligare."

Naturvårdsverket ställer sig även frågan vad det egentligen är en skogsägare som får intrångsersättning vid reservatsbildning får betalt för från samhället? Är det en ersättning för de höga naturvärdena eller är det en kompensation för att naturvärdena hindrar ett lönsamt skogsbruk? Det kan ses om ett filosofiskt resonemang eller som en principiellt viktig fråga för staten att vara tydlig med.

Frihet och äganderätt och avverkningar 

Frågan om utvecklingen för miljömålet Levande skogar går inte att avgränsa till mer eller mindre skyddad natur, en punkt där skogsdebatten då och då tenderar att fastna. (När den inte handlar om relationen till EU.) Utan det är tvärtom skogsbruket i produktionsskogarna och dess påverkan på den biologiska mångfalden som Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket kretsar kring i sina rapporter.

Att skapa möjligheter för skogsägarna att driva ett lönsamt skogsbruk på fler sätt än i dag, genom att kunna få betalt för annat än rent virke, det om något skulle kunna säljas in som politik för stärkt äganderätt och ökad frihet för skogsägarna. Det vill säga värden som ligger partierna i Kristerssons fyrklöver varmt om hjärtat.

Hur styrmedelsanalysen för skogsbruket ser ut när Naturvårdsverkets rapport landar i januari återstår att se. Precis som att det återstår att se hur regeringen tar emot förslagen. Sedan gäller det att vara på det klara vems talan man för och vara tydlig med det, för det är inte alltid den enskilda skogsägarens intressen går hand i hand med skogsindustrins.

Skogsstyrelsens rapport finns här. Naturvårdsverkets här.

Forrige artikel Från ett klimatval till Från ett klimatval till "it's the energy, stupid!" Næste artikel Fredspriset, biståndet och det hotade civilsamhällets ökande betydelse Fredspriset, biståndet och det hotade civilsamhällets ökande betydelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.