KD:s beslut bryter budgetpakt

AVHOPP. Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen. Det beslutade partiets riksting på fredagen och efter KD:s beslut uppger nu samtliga allianspartier att överenskommelsen är upphävd.

Uppdraget till partistyrelsen och KD-ledaren Ebba Busch Thor är tydligt: KD ska inte längre vara en del av den uppgörelse som regeringen och alliansen slöt i december förra året. En klar majoritet av de kristdemokratiska ombuden röstade för en linje som innebär att partiet ska lämna decemberöverenskommelsen och att partistyrelsen får i uppdrag att påbörja ett arbete för att avveckla överenskommelsen. 

Beslutet innebär att KD:s partistyrelse gick på ett nederlag då den inte ville bryta uppgörelsen som bland annat innebär att alliansen ska släppa fram regeringens budget. Strax efter beslutet gjorde KD-ledaren Busch Thor bedömningen att uppgörelsen inte längre gäller.

Kritiker i alliansen

Kritikerna mot decemberpakten anser att alliansen genom uppgörelsen har avsagt sig alla demokratiska möjligheter att påverka den ekonomiska politiken. Och i ett läge då de borgerliga partiledarna anser att den budget som regeringen har lagt fram är direkt skadlig för landet ter ser försvaret av överenskommelsen märklig.

Uppgörelsen har också kritiserats internt i Moderaterna. M-ledaren Anna Kinberg Batra har fått försvara den, bland annat med att det ytterst handlar om att kunna regerar landet vilket gynnar alliansen vid ett maktskifte. Decemberöverenskommelsen ska tas upp på Moderaternas partistämma nästa helg. Men frågan kommer nu i ett annat läge då också Kinberg Batra anser att uppgörelsen är upphävd. Och det är en uppfattning som också ledningen för Folkpartiet och Centern delar. 

Ny turbulens?

Med decemberöverenskommelsen mellan regeringen och alliansen ska det gå lättare att regera Sverige i minoritet och för regeringssidan att få igenom sin budget. Men inför årets budgetarbete i riksdagen har alliansen ingen gemensam budgetmotion - partierna går istället fram med egna budgetförslag som de ska rösta på. I det läget kommer regeringen att få igenom budgeten i riksdagen - även utan decemberuppgörelsen. 

Samtidigt flaggar Sverigedemokraterna för att de i nästa vecka kommer att begära misstroende mot finansminister Magdalena Andersson. Och i en sådan eventuell omröstning måste allianspartierna ta ställning och då kan även hösten 2015 sluta i politisk turbulens. 

Forrige artikel Löfven: Krisläge i asylmottagningen Löfven: Krisläge i asylmottagningen Næste artikel Norrlandsrabatten på elskatt ska bort Norrlandsrabatten på elskatt ska bort
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.