KD-duons viktigaste frågor sista året: Barns rättigheter och starkare EU-försvar

Med bara ett år kvar av sitt mandat vill Kristdemokraternas två EU-parlamentariker satsa extra på starkare försvarssamarbete mellan EU-länder och bättre rättigheter för barn. Hårdare EU-tag mot Iran är också ett konkret mål.

Drygt fyra år har gått sedan Kristdemokraterna Sara Skyttedal och David Lega för första gången valdes in i EU-parlamentet. Med mindre än ett år kvar till nästa EU-val – till vilket båda ställer upp för omval – har KD-duon sina prioriteringar klara för sig inför mandatperiodens slutspurt.

För David Legas del handlar det om att fortsätta fokusera på människors fri- och rättigheter, inte minst de människor som har svårast att göra sig hörda i debatten.

– Bland annat kommer jag att kämpa för att motverka den ökande antisemitismen i Europa, att skydda kristna i Mellanöstern, barns rättigheter och demokratirörelsen i Ryssland, säger han.

– Därtill är det av yttersta vikt att stödet till Ukraina fortsätter och till och med ökar när så är möjligt – kriget måste få ett slut!

Förbättra situationen i Iran

David Lega har också ett specifikt fokus österut. Det kommande året tänker han fortsätta att jobba med ”att situationen i Iran inte får glömmas bort”.

– Den iranska regimen har skapat ett helvete och är ett hot omvärlden inte får underskatta, säger han.

I egenskap av talesperson för Iran i sin partigrupp – det konservativa EPP som även de svenska Moderaterna tillhör – kommer David Lega att fortsatt att driva förslag för att förbättra situationen i Iran. Ett konkret mål är att EU slutligen ska terrorlista det Islamiska Revolutionsgardet.

– KD var först med att föreslå det både i Europaparlamentet och i riksdagen. Nu står både Europaparlamentet och riksdagens utrikesutskott bakom förslaget. Jag hoppas att rådet snart kan besluta detsamma, säger kristdemokraten.

Ett annat konkret förslag David Lega driver är att EU officiellt avbryter förhandlingarna om kärnteknikavtalet med Iran – förhandlingar han kallar ”naiva”.

Fullt fokus på försvar

Parti- och parlamentskollegan Sara Skyttedal sitter i flera utskott och har pågående förhandlingsuppdrag i samtliga av dessa. När Altinget ber henne lista sina prioriterade frågor de kommande åren lyfter hon framför allt två av dessa:

– Mitt arbete kring förbättrad europeisk försvarsmaterielproduktion i utskottet för industrifrågor, forskning och energi, samt mitt arbete i LIBE-utskottet [utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, reds. anm.] kring Schengen och gränsförvaltningsfrågor, med fokus på en stark yttre gräns, säger hon.

Specifikt säger Sara Skyttedal att hon under det sista mandatåret vill bidra till att se till att EU fördjupar sitt försvarssamarbete.

– Det handlar inte om att ersätta de nationella försvaren eller bygga parallella strukturer till NATO, utan att se till att EU kan bidra där unionen verkligen gör nytta, säger hon.

– Framför allt finns denna potential i gemensamma upphandlingar, och i vissa fall gemensamma uppköp, av försvarsmateriel, slår hon fast.

Fotnot: Informationen bygger på skriftliga svar från ledamöterna om deras prioriteringar under det sista året av deras pågående mandat.
 

Forrige artikel EU-seminarierna du inte får missa i Almedalen EU-seminarierna du inte får missa i Almedalen Næste artikel Ministern: Mycket att göra  – utredningen om anmälningsplikten dröjer Ministern: Mycket att göra – utredningen om anmälningsplikten dröjer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.