Kina sätter upp svensk forskare på sanktionslista

EU har i dag antagit sanktioner mot ett antal representanter för kinesiska myndigheter på grund av brott mot mänskliga rättigheter. Det ledde omedelbart till svar från Kina, som bland annat satte upp svenske forskaren Björn Jerdén på en egen sanktionslista. 

På EU:s utrikesministermöte i dag antogs sanktioner mot bland annat fyra kinesiska män för brott mot mänskliga rättigheter.

Mer specifikt handlar det om brott mot folkgruppen uigurer i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina och männen som listas innehar alla tunga maktpositioner och beskrivs som nyckelpersoner i förföljelsen av uigurerna. (Pressmeddelandet om sanktionerna kan läsas här och dokumentet som i detalj beskriver de personer som det antagits sanktioner mot finns i pdf-format här. ) Sanktionerna mot dessa individer medför bland annat att tillgångar fryses samt restriktioner när det gäller inresa i EU. 

Kina svarade omedelbart

Så snart sanktionerna blev kända svarade Kina med ett pressmeddelande som dels beskrev EU:s kritik som ”inget annat än lögner och desinformation”. Till detta bifogades även en egen sanktionslista, som svar på EU:s, i vilken tio personer pekas ut som ansvariga för att skada Kinas suveränitet och sprida lögner om landet. 

Bland de som lyfts fram finns bland annat EU-parlamentariker, men också ett antal forskare, däribland svenske Björn Jerdén, verksam som chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet och ledare för det nationella kunskapscentrumet om Kina. 

Sanktionerna mot Jerdén innebär att han och hans familj förbjuds att resa till Kina samt till Hong Kong och Macao. Även de företag och institutioner som de drabbade företräder möts genom beslutet av restriktioner i samarbeten eller affärer med Kina. 

Forrige artikel Överblick: Motorvägsaktivism, uppskjutet vaccinmål och folkomröstning i Västerås Överblick: Motorvägsaktivism, uppskjutet vaccinmål och folkomröstning i Västerås Næste artikel Årets insamlare ger tips för ökat givande Årets insamlare ger tips för ökat givande
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.