Kinas ambassadör lämnar omedelbart sitt uppdrag

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou byts nu ut enligt uppgifter som framkommit i brevväxlingar inom svenskt näringsliv, rapporterar Omni.  

Gui Congyou har varit Kinas ambassadör sedan 2017 och har gjort sig känd för sina fräna angrepp på den svenska regeringen, journalister och andra. Flera av riksdagspartierna har uttryckt en önskan om att han ska skickas hem, skrev Expressen förra året. Konflikter om den fängslade bokförläggaren Gui Minhai har under åren bidragit till den ansträngda diplomatiska relationen mellan Kina och Sverige.

Vargkrigardiplomati

Gui Congyou är en av flera kinesiska diplomater som de senaste åren har uppmärksammats internationellt för sin aggressiva retorik i högt tonläge, där de i alla lägen slår ned på kritik mot Kina. Det kallas för vargkrigardiplomati, namngett efter två patriotiska actionfilmer från 2015 och 2017.

Enligt uppgifter till Ekot, som ännu inte bekräftats av Kinas ambassad, ska en ny ambassadör tillsättas senare i år. 

Forrige artikel Hedersutmärkelse till Åsa Domeij Næste artikel De är Centerns nya talespersoner De är Centerns nya talespersoner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.