Klart: M, KD och L i Kristerssons trepartiregering

Ulf Kristersson vill bli statsminister i en regering där M, KD och L ingår, och samarbeta med SD i riksdagen. Det meddelade de fyra partiledarna under fredagsförmiddagen då det så kallade Tidöavtalet presenterades.

Efter veckor av förhandlingar – inklusive en partiledarweekend på Tidö slott utanför Västerås – var Ulf Kristerssons besked på onsdagen att högerpartierna ”i princip” var helt klara, men att det var ”några detaljer” som skulle redas ut.

Innan talmansmötet i dag kallade partiledarna Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) till gemensam pressträff i riksdagshuset.

– Vi har gjort precis det vi sa att vi skulle göra, från valrörelsen och framåt, inledde Kristersson.

– Det kommer bli en trepartiregering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som kommer samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Omröstning på måndag

Strax före lunch var det talmannen Andreas Norléns tur att tala inför medierna.

Omröstningen kommer att ske på måndag klockan 11. Om Kristersson då blir utsedd till statsminister kommer han att avge sin regeringsförklaring klockan 9.30 på tisdag. Då kommer han även att anmäla vilka ministrar som kommer ingå i regeringen.

Själva regeringsskiftet sker under skifteskonseljen, som sker under ledning av kungen. Skifteskonseljen är planerad till klockan 13 på tisdag.

Sju samarbetsprojekt

Överenskommelsen, med titeln ”Tidöavtalet: Överenskommelse för Sverige”, omfattar 63 sidor och sju samarbetsprojekt. Det gäller kriminalitet, migration och integration, hälso- och sjukvård, klimat och energi, skola, tillväxt och hushållsekonomi samt en sjunde punkt med fri- och rättigheter och kulturpolitik. Grundlagsutredning om hur aborträtten kan stärkas.

  1. Kriminalitet. ”Det blir mönsterbrytande åtgärder”, säger Åkesson, med visitationszoner, mer kameraövervakning och anonyma vittnen.
  2. Migration och integration. Sverige ska lägga sig i nivå med EU:s krav. Antalet kvotflyktingar ska minska från förra årets 6 400 till 900.
  3. Hälso- och sjukvård. Ebba Busch säger att partierna är eniga om ett ”dels eller helt statligt huvudmannaskap” för vården och kraftig utbyggnad av primärvården.
  4. Klimat och energi. Nya kärnkraftsreaktorer. Målet med 100 procent förnybar energi ändras till 100 procent fossilfri.
  5. Skola. ”Det mesta börjar faktiskt i skolan”, säger Pehrson. Likvärdigheten i skolan ska förbyggas. Ny friskolelag ska begränsa vinstuttag om skolorna inte levererar.
  6. Tillväxt och hushållsekonomi. Lägre skatt på låga inkomster. Lägre bränslepriser. Enprocentsmålet för bistånd avskaffas. Skatten på ISK-sparande sänks. A-kassan behålls också på dagens nivå vilket Kristersson beskriver som en ”entydig och djup förlust för Moderaterna, och jag kan leva med den”.
  7. Fri- och rättigheter. Mediernas frihet ska värnas. Public service ska finansieras långsiktigt. Kulturpolitikens oberoende ska stärkas. En svensk kulturkanon. Högsta ligorna i elitfotboll och elithockey ska stärkas.

Hela Tidöavtalet finns att läsa här.

Forrige artikel Följdmotionerna och oklarheten kring demokrativillkoren för civilsamhället Följdmotionerna och oklarheten kring demokrativillkoren för civilsamhället Næste artikel Per Bolund: Tidöavtalet krossar det svenska klimatarbetet Per Bolund: Tidöavtalet krossar det svenska klimatarbetet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.